HSS traži da Sabor i Vlada riješi problem oko plaćanja doprinosa seljaka

HRVATSKA i seljačka stranka (HSS) opovrgnula je danas informaciju da je svaki poljoprivrednik upisan u Upisnik dobio rješenje o plaćanju doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ističući da su rješenja dobili samo oni seljaci koji su u sustavu PDV-a.

Ni to se nije smjelo dogoditi - da seljaci moraju platiti ceh aljkavosti državnog aparata, izjavila je zamjenica predsjednika HSS-a Ljubica Lalić na današnjoj konferenciji za novinare.

HSS-ovci su poručili seljacima koji su u sustavu PDV-a da će se pogreška ispraviti, jer će HSS tražit da Hrvatski sabor pokuša ispraviti problem. Ako se to ne uspije u Saboru onda će se od Vlade tražiti da donese uredbu, naveli su.

Lalić je pojasnila da su sva ta rješenja utemeljena na Zakonu o obveznim doprinosima koji je u primjeni od 1. siječnja ove godine.

Rješenja o plaćanjima su seljacima koji su u sustavu PDV-a trebala biti dostavljena do 15. veljače ove godine, međutim dostavljena su tek koncem rujna, a po njima moraju platiti sve zaostatke od početka primjene zakona.

HSS zahtjeva da se svi seljaci u sustavu PDV-a koji su umirovljenici oslobode plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Za seljake koji su u sustavu PDV-a, a imaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje po nekom drugom osnovu, HSS traži da se oslobode plaćanja doprinosa, jer ih već plaćaju. A za treću kategoriju seljaka u sustavu PDV-a - čiste poljoprivrednike, HSS smatra da ne mogu platiti ono što za što ih se tuži tek u rujnu i zahtjeva da se za njih zakonske odredbe primjenjuju tek od 1. siječnja iduće godine.

Lalić je navela da u sustavu PDV-a ima 3.628 seljaka, od kojih je 230 umirovljenika, čistih poljoprivrednika je 2.631 te zaposlenih izvan poljoprivrede (imaju svoja obiteljska gospodarstva) 767.

Pročitajte više