HSS traži poništenju odluke o prodaji "Sunčanog Hvara"

PREDSJEDNIŠTVO Hrvatske seljačke stranke (HSS) zatražilo je od Vlade i HFPa da se utvrdi odgovornost u vezi s odlukom o prodaji većinskog paketa dionica ´Sunčanog Hvara´ slovenskim ´Termama Čatež´ i, ako se utvrdi, da se opozove v.d. predsjednik HFP-a Krešimir Starčević i ministrica turizma Pave ŽupanRusković, izjavio je večeras novinarima predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić.

Ocijenio je kako je izvješće o ponudama za prodaju ´Sunčanog Hvara´, koje je izradio HFP, i koje je Upravnom odboru Fonda bila osnova da Vladi predloži da se to poduzeće proda ´Termama Čatež´, bilo nepotpuno, tendenciozno, a možda i politički dirigirano.

HSS je ustrajao u zahtjevu da Vlada poništi odluku o prodaji hvarskoga hotelskog poduzeća, da ne prihvati ni jednu od ponuda, da sve vrati u HFP te da se prodaja ponovno razmotri tek po novom privatizacijskom modelu, o kojem se nedavno dogovorila vladajuća koalicija.

HSS će o svojem statusu u koaliciji odlučiti kad se Vlada, koalicijski partneri i HFP očituju o tim zahtjevima, rekao je Tomčić, dodavši: ´Nije nas strah bilo čega.´ Pri tomu nije odredio rok očitovanja partnera.

Predsjednik HSS-a naglasio je kako zabrinjava politička upornost premijera Ivice Račana i potpredsjednika Vlade Slavka Linića da se ´Sunčani Hvar´ proda ´Termama Čatež´, iako je, tvrdi, ´jasno da to nije najpovoljnija ponuda´. Ocijenio je da se u koaliciji predaleko otišlo u diskrecijskim pravima, što HSS smatra nezdravim i neodrživim i za koaliciju i za državu. HSS traži redefiniranje odnosa u vladajućoj ´petorici´ i uspostavu povjerenja. Najavio je kako će partnerima predložiti da se ubuduće svi sastanci održavaju u nazočnosti novinara.

Oštre zahtjeve HSS-a Tomčić tumači ozbiljnim sumnjama da je HFP-ovo izvješće o ponudama za ´Sunčani Hvar´ bilo nepotpuno i tendenciozno, a možda i politički dirigirano.

Kaže da u dokumentaciji nedostaje ključan dokument iz poslovnog plana ´Terma Čatež´ - plan ulaganja u objekte, što je bio i razlog privatizacije hvarskog poduzeća. U HSS-u pretpostavljaju da je taj dokument namjerno izostavljen, jer je iz njega vidljivo da je Kompasova ponuda bila povoljnija.

Tomčić napominje da HSS ne zagovara sklapanje ugovora s Kompasom, već nastoji pokazati da su se ponude loše procijenile u nakani da ´Sunčani Hvar´ dobiju ´Terme Čatež´.

HSS drži da zabrinjava i vlasnička struktura te slovenske tvrtke jer je nesumnjivo da u njoj ima udjele i nova Ljubljanska banka koja hrvatskim štedišama duguje 300 milijuna eura. Tomčić zato od Vlade traži da zauzme stajalište kako oni koji duguju Hrvatskoj ne mogu sudjelovati u privatizaciji njezinih poduzeća.

Iznio je i podatak koji je, kaže, dobio danas, po kojem za dio objekata ´Sunčanog Hvara´ postoji sudska odluka o privremenoj zabrani raspolaganja. ´Zašto su HFP i Vlada zanemarili tu činjenicu ne znam´, rekao je Tomčić.

Za predsjednika HSS-a potpuno je neprihvatljivo da će prijeporna pitanja u vezi s prodajom ´Sunčanog Hvara´ biti raščišćena prije nego se sklopi ugovor o prodaji s ´Termama Čatež´. ´To bi značilo neposlovnost, pogodovanje Termama Čatež i najobičnije krivotvorenje natječaja´, ocijenio je Tomčić.

Komentirajući izjavu ministrice turizma Pave Župan-Rusković da su HSS-ove reakcije političke igre, Tomčić je rekao da ´političke igre nema pravo komentirati osoba koja pred Hvaranima zaniječe činjenicu da ´Terme Čatež´ tek u petoj godini, i to u dvjema marinama, što nije bio predmet natječaja, planiraju uložiti 31 milijun eura´.

Tomčić je novinarima rekao da ima dopis, ne precizirajući tko je njegov autor, u kojem se upozorava na prekršaje što su se dogodili u Sloveniji, i u kojima su hrvatski građani oštećeni za 200 milijuna kanadskih dolara. Tomčić nije iznosio pojedinosti tog dopisa, samo je rekao da je dopis dostavljen i na adrese predsjednika hrvatske države i Vlade te glavnoga državnog odvjetnika.

´Tu stvar glavni državni odvjetnik treba što hitnije raščistiti´, izjavio je predsjednik HSS-a.

Pročitajte više