HSS u dijaspori očekuje dva mandata

Hrvatska seljačka stranka očekuje da će u 11. izbornoj jedinici, u kojoj hrvatska dijaspora bira predstavnike u Sabor, osvojiti dva mandata, rečeno je danas u toj stranci gdje su predstavljena tri prva kandidata s HSSove liste za dijasporu Marko Tadić, Franjo Vujkov i Tunjo Oršolić. L

Cjelovita, samostalna, suverena i demokratska BiH, politika je koju će, uđe li u Sabor, zastupati Tadić, redoviti profesor na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu, gostujući profesor na veterinarskim fakultetima u Sarajevu i Ljubljani, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

Tadić najavljuje da će se zauzimati da sva tri naroda u BiH budu konstitutivni i jednakopravni u cijeloj BiH, za demilitarizaciju BiH, za konsenzualno donošenje novog ustava, za svekoliku suradnju Hrvatske i BiH.

Franjo Vujkov, odvjetnik iz Vojvodine, upozorava da su tamošnji Hrvati, kao najsiromašniji dio dijaspore, imali velikih problema zbog skupih viza za Hrvatsku, te najavljuje da će se, uđe li u Sabor, zauzimati da im se u tom pogledu dade poseban status, odnosno omogući jeftinije dobivanje potrebnih dozvola.

Koliko će od 60 tisuća Hrvata iz Vojvodine, koliko ih je bilo po popisu, izići na birališta, Vujkov nije mogao reći.

Upozorio je da je kod tamošnjih Hrvata, posebice u onih Srijemu, još prisutan strah, te da će na odaziv bitno utjecati i to što će potencijalni birači moći glasovati samo u Subotici i Beogradu.

Pokušaj da se osiguraju birališta i u Srijemskoj Mitrovici te u Somboru, nije upio, kaže Vujkov.

Broj birališta bit će problem i u BiH, napomenuo je Tadić, navodeći da će tamošnjim biračima biti otvoreno ukupno 30 birališta, jedno više nego na proteklim parlamentarnim izborima.

Pročitajte više