HSS zatražio povećanje rudne rente za MOL: "Neka plaćaju barem 12 posto"

Foto: FAH

HSS danas se putem priopćenja za medije očitovao o rudnoj renti MOL-a u Hrvatskoj. Medijsko priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.
  

„Rudna renta u drugim državama iznosi daleko više pa je tako u Njemačkoj 18%, a u Austriji 15-22%. Tražim da se i u Hrvatskoj poveća rudna renta na 12% te da se poveća i prihod jedinicama lokalne samouprave kojima će nova porezna reforma smanjiti dio sredstava. Ovo bi bio dobar način za vraćanje dijela sredstava u lokalne proračune“ – rekao je saborski zastupnik HSS-a Mladen Madjer.
 
Dodao je i da je rudna renta tijekom godina rasla, ali se iznos koje općine i gradovi dobivaju smanjivao jer sada u raspodjeli dobiti od rudne rente sudjeluje i država, ali i županije. Predlaže da od ukupno 12%, županijama i  gradovima odnosno općinama pripadne po 5%, a državi 2%.
 
Madjer napominje i problem netransparentnog eksploatiranja ugljikovodika. „Općine i gradovi u posljednjih nekoliko godina dobivaju samo određene iznose na svoje račune bez izvještaja o količini koja je eksploatirana na tom području“ - rekao je Madjer te završio pozivom svim saborskim zastupnicima s područja Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije za zajedničkim djelovanjem u rješavanju ovog problema.
 
„Klub HSS-a će ići s prijedlogom prema Vladi za promjenom ove Uredbe i za jasnijim i transparentnijim poslovanjem INA-e kao i za povećanjem rudne rente od čega bi najviše koristi imale jedinice lokalne i regionalne samouprave. Pozivam vas da pokažete svoj lokalpatriotizam i podržite nas“ – završio je Madjer današnje izlaganje u Hrvatskom saboru.
 

Pročitajte više