HT ukida humanitarne akcije preko brojeva 060

OD POČETKA korištenja brojeva 060 za prikupljanje novca u humanitarne svrhe HT se ukupno odrekao 4.960.00 kuna, od čega 1.500.000 kuna u 2003. godini. Dok se ne odobri novi broj koji će se koristiti isključivo u humanitarne svrhe, HT neće sklapati nove ugovore za akcije preko brojeva 060.

Na današnjoj konferenciji za novinare glasnogovornik HT-a Marijan Jurleka govorio je o negativnom efektu koji je uslijedio nakon što je u medijima objavljeno da HT uzima polovinu zarađenog iznosa od humanitarnih akcija, koje ta tvrtka organizira preko brojeva 060.  Naglasivši kako nije uobičajeno da se govori o ciframa koje pojedine kompanije ili tvrtke doniraju, Jurleka je otkrio da je u prošlog godini HT ukupno donirao 7.118.480 kuna, te je s tim iznosom sigurno najveći donator u Hrvatskoj.

Od 2001. godine, kada se počelo s korištenjem brojeva 060 za prikupljanje novca u humanitarne svrhe, HT se ukupno odrekao 4.960.00 kuna,  od čega 1.500.000 kuna u 2003. godini.

Jurleka je objasnio da su brojevi 060 usluge s dodatnom vrijednošću. Pokrenute su još 1997. godine, kako bi se omogućilo pristup zabavnim, edukativnim i informativnim sadržajima. Radi se o komercijalnoj usluzi koju je HT pruža samostalno ili kroz nekog od 100-anjak koncesionara.

Praksa je bila takva da su se humanitarne organizacije najčešće direktno obraćale HT-u za pokretanje pojedine akcije prikupljanja novca kroz telefonske pozive. Prema postojećoj proceduri, nakon završne akcije humanitarne organizacije imaju mogućnost podnijeti zahtjev da se HT odrekne svog dijela, a koji iznosi polovinu zarađene svote. Do sada je organizirano ukupno 48 humanitarnih akcija. U 43 akcije HT se u potpunosti odrekao svog dijela sredstava, dok je 5 akcija još u proceduri odobravanja.

Prikupljanje novca kroz telefonske pozive počelo je s akcijom "Dajmo da čuju", a u 2003. godini je došlo do hiperinflacije (čak 33 akcije) u korištenju broja 060 u humanitarne svrhe, rekao je Jurleka. Iz toga razloga u HT-u su još prošle godine počeli razmišljati o "uvođenju reda". Uz nejasnoće i probleme koje su se javljale kod organizatora humanitarnih akcija, HT je imao i pritužbe građana, jer su im se na telefonskim računima nalazili ispisi poziva 060 s dodatnom vrijednosti.

Nakon vrlo negativnih novinskih napisa koji su se pojavili u proteklih nekoliko dana, HT je odlučio ukinuti sklapanje ugovora prema kojima se pozivom na brojeve 060 sakuplja novac u humanitarne svrhe. S namjerom da se cijeli proces učiniti transparentnim, zatraženo je odobrenje novog broja koji će se koristiti samo u humanitarne svrhe, i s kojeg će sav sakupljen novac biti uplaćen organizatorima akcije. U tom kontekstu HT je zatražio od nadležnih državnih institucija da se uključe u novi koncept, na način da se osnuju povjerenstva koja će odobriti koje će organizacije moći koristi broj za humanitarne svrhe.

Već potpisani ugovori sa četrnaest humanitarnih organizacija, čije su akcije u tijeku, neće se prekidati, a HT će se odreći svog udjela u svim tim akcijama. U HT vjeruju da se na novi broj neće čekati previše. U slučaju da se pojavi zamolba za hitnom humanitarnom akcijom, HT će ipak sklopiti novi ugovor na stari broj 060.

                                                      

 

Pročitajte više