HTmobile donirao milijun kuna Hrvatskom športskom savezu invalida

NA TISKOVNOJ konferenciji održanoj na Šalati HTmobile i Hrvatski športski savez invalida potpisali su partnerski ugovor kojim HTmobile donira milijun kuna za poticanje programa razvoja sporta za djecu i mlade osobe s invaliditetom.

Tom prigodom su podršku ovom programu donacije dali i naši skijaški reprezentativci, koji su ujedno i kumovi programa, Janica i Ivica Kostelić.

Odsad pa nadalje HTmobile će svake godine programom donacija nastojati obuhvatiti rad i život pojedinih dijelova društva u kojem živimo.

Hrvatski športski savez invalida je krovna organizacija sporta za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Savez okuplja 28 temeljnih članica, nacionalnih županijskih i gradskih sportskih saveza invalida. Posredno kroz njihove članice u HŠSI je udruženo više od 110 udruga, ili klubova, s više od 10.000 osoba s invaliditetom koji se bave sportom. Sport za osobe s invaliditetom organizirano se provodi u Hrvatskoj već 40 godina, ali tek prije četiri godine počelo se intenzivnije raditi na razvoju sporta za mlade osobe s invaliditetom.

Osnovni cilj programa donacija jest povećanje djece uključene u sportske programe stoga je program donacija HTmobilea osmišljen u dva dijela.

Prva faza projekta uključuje sufinanciranje postojećih projekata trećinom ukupnog iznosa donacije čime će se namaknuti novac za potrebe postojećih programa koje Savez nije u mogućnosti financirati.

Preostali dio donacije predstavlja glavninu ovog donatorskog programa, a za koji će u listopadu ove godine biti raspisan natječaj.

Natječaj će pozivati sve Udruge ili pojedince koji imaju dobre i kvalitetne programe za razvoj sporta osoba s invaliditetom, čime bi se otvorile dodatne mogućnosti za sportske aktivnosti djece s invaliditetom. Najbolji će programi biti u potpunosti financirani donacijom HTmobilea.

Prema popisu hrvatskog stanovništva iz 2001. godine, podacima Statističkog zavoda, u našoj zemlji postoji gotovo 500.000 osoba s invaliditetom. Među tih pola milijuna ljudi čak više od 15 tisuća su djeca u dobi od 5. do 24. godine. Mnogima od njih život bi bio mnogo lakši da se mogu rekreativno, a možda jednog dana i profesionalno, baviti sportom.

"Ove godine je u programe razvoja sporta osoba s invaliditetom Hrvatskog športskog saveza invalida uključeno najviše sportova, njih osam - plivanje, atletika, stolni tenis, dresurno jahanje, tenis u kolicima, veslanje, skijanje, te boćanje za osobe s cerebralnom paralizom. Programima su obuhvaćena ukupno 203 mlada sportaša s invaliditetom. Ulazak HTmobilea kao partnera dodatno će pridonijeti postojećim programima te će, što je i osnovni cilj programa, inicirati brojne nove aktivnosti i tako još većem broju djece s invaliditetom omogućiti bavljenje sportom", izjavio je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog športskog saveza invalida.

"Pozicioniranost HTmobilea kao jedne od vodećih nacionalnih kompanija podrazumijeva i značajnu socijalnu odgovornost. Naš ovogodišnji donatorski program, koji će se protegnuti i na prvu polovicu iduće godine, namijenjen je mladim ljudima s invaliditetom, skupini za koju smo procijenili da su im snažna financijska sredstva više nego neophodna. Na taj način razmišljat ćemo i u budućnosti, odsada pa nadalje, donatorski programi HTmobilea bit će svake godine usmjereni prema jednom od dijelova našeg društva kojemu su ovakve donacije neophodne", izjavio je Wolfgang Breuer, predsjednik Uprave HTmobilea.

Nakon potpisivanja ugovora hrvatska paraolimpijka Ana Sršen održala je na malom bazenu Šalata pokazni plivački trening za djecu s invaliditetom.

Pročitajte više