HTV postaje HDZ TV!

"STANJE na HRT-u nikad nije bilo lošije", žestoko je već na početku sjednice Saborskog odbora za medije kritizirao HNS-ovac Goran Beus Richemberg. Ocijenio je kako je takav kaos odgovornost koalicije HDZ-a i njezinih suradnika kojima je cilj od te kuće napraviti državnu televiziju koja će se dobro pripremiti za izbore.

SDP-ovac i predsjednik Odbora Nenad Stazić zaključio kako se od HRT-a radi stranačka televizija, i to putem novog Zakona o HRT-u kojim se pogoduje komercijalnim televizijama. Od HRT-a se želi napraviti novi Vjesnik po broju čitatelja, zaključio je Stazić, a Vladine mjere, kako je kazao, već daju rezultate.

"Vlada je zaprijetila - ne budete li se držali sadržaja emisija i birali ljude koje mi tražimo, Nadzorni odbor će vam smanjiti pristojbu pa ćete onda vidjeti kako ćete", kaže Stazić. Mirando Mrsić upozorio je, pak, na pravu poplavu v.d.-a na HRT-u koji se, zaključuje, sada slobodno može zvati v.d. HRT.

HDZ-ovci su Staziću pak spočitnuli kako već više od dva mjeseca nije sazvao sjednicu Odbora te kako se ista sad odjednom napunila oporbom. Sunčana Glavak iz HDZ-a tvrdi kako novi Zakon o HRT-u ne predstavlja prijetnju za tu kuću već dolazi kao odgovor na kaos i potrošnju bez kontrole.

"Članovi Vijeća nisu spremni na dijalog"

"Većina članova Vijeća u ovom je presudnom slučaju pokazala da nije spremna ni na kakav dijalog i odlučivanje na osnovi profesionalnih kriterija te da funkcionira blokovski, a ne razumski. Budući da Vijeću slijedi niz izuzetno odgovornih odluka o izboru glavnog ravnatelja, restrukturiranju i programu, koje je nemoguće donijeti bez iskrene kolegijalne suradnje, smatramo da je u navedenim okolnostima naš daljnji angažman u Vijeću uzaludan", stoji u zahtjevu za razrješenje iz članstva u Programskom vijeću HRT-a Marine Škrabalo i Sanje Modrić koji je odaslan na adresu predsjednika Sabora Luke Bebića te Nenada Stazića, predsjednika Odbora za  informiranje, informatizaciju i medije.

Smijenili je zbog lošeg stanja, a sad bi da uvodi red

Jučer su Modrić i Škrabalo na 83. kontroverznoj sjednici Vijeća HRT-a usmeno podnijele ostavku na članstvo u Vijeću, a sada su to učinile i formalno tražeći od Sabora da ih razriješi dužnosti. Glavni razlog je da je v.d. glavnog ravnatelja HTV-a Mislav Stipić predložio Hloverku Novak Srzić za v.d. direktorice programa HTV-a nakon što je Programsko vijeće prihvatilo ostavku dotadašnjeg direktora programa Božidara Domagoja Burića. Taj prijedlog na kraju je i prihvaćen.

"Vijeće HRT-a je Hloverku Novak Srzić razriješilo s dužnosti glavne urednice Informativnog programa HTV-a na sjednici 19. siječnja ove godine, dakle prije samo šest mjeseci, i to zbog brojnih, ozbiljnih i dugotrajnih propusta u radu. Mišljenje Ravnateljstva HRT-a, kojim se predlaže razrješenje Hloverke Novak Srzić, obrazlagao je tada upravo v.d. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić, a te je razloge Vijeće i prihvatilo sa 9 od ukupno 10 glasova. Tada je v.d. ravnatelja HTV-a Mislav Stipić, obraćajući se Vijeću, ocijenio da Hloverka Novak Srzić treba biti razriješena zbog “nezadovoljavajućeg stanja u Informativnom programu HTV-a, kao i zbog vidljivih objektivnih i subjektivnih teškoća u radu i upravljanju Informativnim programom", podsjećaju Škrabalo i Modrić napominjući kako je u svom izvješću Hrvatskom saboru za razdoblje od 14. listopada 2008. do 24. veljače 2010. Programsko vijeće HRT-a preciziralo da, nakon razrješenja Hloverke Novak Srzić, očekuje što skorija poboljšanja u organizaciji i kvaliteti rada kako bi se otklonilo loše stanje u Informativnom programu.

Ozbiljni propusti Novak Srzić

Također, Modrić i Škrabalo naglašavaju da je Vijeće više puta, u posljednjoj godini mandata Novak Srzić, upozoravalo na njezine ozbiljne programske propuste u odnosu na Programsko usmjerenje kao što je podbačaj gledanosti u odnosu na plan i izostanak realizacije više planiranih emisija.

"Kako, dakle, prema općoj ocjeni vodstva HRT-a, Hloverka Novak Srzić nije kvalitetno obavljala niti posao glavne urednice samo jednog programa HTV-a, smatramo da je potpuno nerazumno, nevjerodostojno i neprofesionalno predložiti je da obavlja puno zahtjevniji posao direktorice svih složenih i raznorodnih programa HTV-a, i to u situaciji drastičnog pada gledanosti, dezorganizacije, manjka novca i kratkog roka za pripremu jesenske sheme i programske orijentacije za sljedeću godinu", stoji u pisanom zahtjevu za razrješenje u kojem se dodaje kako su bili dodatno zaprepašteni činjenicom da je - unatoč svim navedenim okolnostima - i šestero članova Vijeća HRT-a, na zatvorenim konzultacijama o kandidatkinji Mislava Stipića, izrijekom podržalo izbor Hloverke Novak Srzić kao osobe koja "jedina može spasiti program HTV-a". 

Ostavku dao i Grubiša
 
Danas je svoju ostavku u Vijeću dao i Damir Grubiša, koji jučer zbog zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati sjednici Vijeća.

Još jučer kazao je u razgovoru za Index kako Hloverku smatra dobrom, ali ideološkom novinarkom, te kako se pokazala kao osoba koja svađa svoje suradnike, a ne stvara dobru atmosferu. Također, rekao je kako smatra da je cilj njenog izbora stavljanje televizije pod utjecaj Jadranke Kosor.

Kompletno Vijeće trebalo je dati ostavku

"Programsko vijeće HRT-a ni nakon tri pokušaja nije uspjelo izabrati novo vodstvo HRT-a zbog toga što jedan broj članova Programskog vijeća HRT-a nije bio spreman pristati ni na kakve kompromise pri odabiru kandidata, čvrsto inzistirajući na izboru dosadašnjeg v.d. glavnog ravnatelja kao jedinom rješenju, čime je Programsko vijeće HRT-a onemogućeno u svojem radu i čime je propustilo izvršiti zadaću zbog koje je, između ostaloga, i osnovano. Zatražio sam da Programsko vijeće podnese, nakon trećega neuspjeha u izboru ravnatelja, kolektivnu ostavku, ali je to odbačeno od onih članova Vijeća koji nisu bili spremni za kompromis i pronalaženje rješenja u duhu struke i interesa javnosti koju predstavljamo", stoji u ostavci Grubiše koja je također u pisanom obliku odaslana u Sabor.

Grubiša upozorava da je Vlada Republike Hrvatske u međuvremenu uputila u proceduru prijedlog za donošenje Zakona o HRT-u kojim se uvodi novi način imenovanja ravnatelja HRT-a od strane novog tijela, Nadzornog odbora, čija bi primarna funkcija trebala biti, po tom istom nacrtu zakona,  nadzor financijskog poslovanja HRT-a, pa prema tomu ono ne posjeduje dovoljno kompetencija za izbor glavnog ravnatelja.

Državna kontrola nad HRT-om i ukidanje javnog servisa

"Budući da Nadzorni odbor imenuje, po ovome prijedlogu, Vlada Republike Hrvatske, ovime se uvodi direktna državna kontrola nad HRT-om i ukida HRT kao javni servis, čime se on vraća  u položaj državne televizije s političkom kontrolom Vlade", upozorava Grubiša naglašavajući da Sabor već više mjeseci opstruira imenovanje jedanaestog člana Programskog vijeća HRT-a, protiveći se dogovoru postignutom između vladajućih i oporbe, čime se faktički onemogućuje da Programsko vijeće radi u punom sastavu i da odlučuje kvalificirano o pitanjima za koje je izabrano.

"Provizorno stanje krnjeg sastava Programskog vijeća čini se trajnim, a odbacuju se kriteriji struke i kulturne javnosti koja je jednoglasno stala iza kandidatkinje za jedanaestog člana Vere Robić-Škarice", zaključuje Grubiša posebno naglašavajući da Tehničko (v.d.) ravnateljstvo HRT-a već mjesecima opstruira inicijativu za vraćanje emisije Latinica u program HTV-a, koju je ukinula svojom odlukom upravo jučer imenovana v.d. urednice Programa HRT-a, a koja je u stručnoj i inoj javnosti prepoznata kao brend HRT-a.

Dirigirana državna televizija

"Iz navedenih razloga vidljivo je da jedan dio članova Programskog vijeća HRT-a, v.d. ravnateljstva i Vlada RH sustavno rade na ukidanju HRT-a kao javnog servisa i uvođenju modela dirigirane državne televizije pod kontrolom Vlade, što je protivno i obvezama koje je Hrvatska prihvatila tijekom pristupanja Europskoj uniji i europskim standardima za uvođenje javne televizije i kontrolu javne televizije od strane građana, a direktno ugrožava i demokratske stečevine hrvatskoga društva", zaključuje u svom dopisu Grubiša koji traži da da ga se na prvoj sljedećoj sjednici razriješi dužnosti na koju je imenovan od strane Hrvatskog sabora.

"Stanje na HRT-u je izmaklo zdravom razumu"

Organizacije civilnog društva okupljene u Kuću ljudskih prava smatraju da je imenovanje Hloverke Novak Srzić vršiteljicom dužnosti ravnateljice programa HTV-a još jednom dokazalo kako je stanje na državnoj televiziji izmaklo svakoj kontroli zdravog razuma.

"Nepojmljivo je da osoba koja je tek nedavno zbog svoje neprofesionalnosti smijenjena s jedne uredničke pozicije biva unaprijeđena na još odgovorniju funkciju. Hloverka Novak Srzić također je osoba koja je polarizirala javnu televiziju te kao takva ne smije vršiti tako odgovornu dužnost", stoji u priopćenju Kuće ljudskih prava koja okuplja više udruga - BABE, Centar za mirovne studije, Documentu te GOLJP.

"Očito se čitav sustav imenovanja odgovornih osoba na HTV-u zapleo u čitav niz politikanstva, poljuljanih međuljudskih odnosa i klanova. Takvo stanje pogubno je za slobodu medija u Republici Hrvatskoj i nanosi veliku štetu demokratizaciji zemlje", dodaje se.

"U potpunosti podržavamo članice Porgamskog vijeća HRT-a koje su nakon ovog salta mortalis šest članova Vijeća dale ostavku na članstvo u Vijeću, te se pridružujemo pozivu HND-a da se trenutno Programsko vijeće HRT-a raspusti te da se pri izboru novog Vijeća uvedu dodatni kriteriji koji će spriječiti da Vijeće bude instrumetalizirano od različitih grupacija unutar politike i HRT-a", zaključuje u priopćenju organizacija Kuća ljudskih prava.

HND traži ostavku članova Vijeća koji su odabrali Hloverku

Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od Hrvatskoga sabora da razriješi članove Programskoga vijeća HRT-a (Vijeće HRT-a) koji su na sjednici, održanoj u srijedu, 7. srpnja 2010. godine, imenovali gospođu Hloverku Novak Srzić v.d. direktorice programa HTV-a, postupivši tako protivno Zakonu o HRT-u.

"Smatramo da su se ovom odlukom stekli uvjeti za razrješenje članova Vijeća HRT-a, jer članak 17. Zakona o HRT-u propisuje da "Programsko vijeće zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora i unapređenjem radijskog i televizijskog programa", stoji u priopćenju HND-a u kojemu se dodaje kako članak 20. Zakona o HRT-u, pak, kaže da članu Vijeća HRT-a može prestati mandat prije isteka vremena na koje je biran ako, među ostalim, "svojim djelovanjem postupa protivno zakonu i drugim propisima kojima se uređuje obavljanje djelatnosti HRT-a".

"Isto Vijeće HRT-a je, naime, samo s jednim glasom protiv, 19. siječnja ove godine, Hloverku Novak Srzić razriješilo dužnosti glavne urednice Informativnog programa HTV-a, utvrdivši pritom "da je nezadovoljavajuće stanje u Informativnom programu HTV-a i da su vidljive objektivne i subjektivne teškoće u radu i upravljanju Informativnim programom“. 

"Imenovanjem Hloverke Novak Srzić za v.d. direktoricu cijelog HTV-ova programa, a koju je prije šest mjeseci razriješilo druge odgovorne funkcije zbog loših organizacijskih i upravljačkih sposobnosti, Vijeće HRT-a je prekršilo Zakon o HRT-u, jer svojim kontradiktornim odlukama ne štiti interes javnosti unapređenjem televizijskog programa. Ovakvom apsurdnom odlukom, članovi Programskog vijeća bahato su se narugali hrvatskoj javnosti, izigrali njezin interes i zbog toga ih Sabor treba razriješiti. Podsjećamo Vas i na činjenicu da Vijeće HRT-a nije uspjelo u tri navrata izabrati novoga glavnog ravnatelja HRT-a, a da sada, nakon ostavki troje članova Vijeća HRT-a izazvanih imenovanjem Hloverke Novak Srzić, ima samo sedam članova. Vijeće HRT-a, dakle, više ni teoretski ne može izabrati glavnog ravnatelja, jer je za njegov izbor potrebno osam članova, od jedanaest koliko bi ih ono trebalo imati u punom sastavu", zaključuje se u priopćenju HND-a.

Pročitajte više