HRVATSKI TURIZAM

HTZ skriva brojke, ali Index doznaje: Na otocima puno manje gostiju nego lani

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

HRVATSKI turizam doživio je značajan pad u prvih pola godine, što smo otkrili direktno od brojnih turističkih zajednica na Jadranu. Manje turista bilo je na Braču, Korčuli i Visu, no Hrvatska turistička zajednica nam ne želi dati ukupne podatke za lipanj sve do idućeg utorka.

Tada će, kako doznajemo, ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti turističke brojke za lipanj i prvu polovinu godine. Zato je Index kontaktirao brojne turističke zajednice koje su nam potvrdile ono na što smo već nekoliko mjeseci upozoravali - da ćemo ove godine osjetiti pad u turizmu. To se sad i dogodilo.

Za svibanj su se izvlačili na loše vrijeme, koja će biti izlika za lipanj?

Iako su čelnici iz turističkog sektora za loše brojke u svibnju mogli kriviti loše vrijeme, za lipanj im to definitivno nije mogla biti isprika. Naime, lipanj je bio natprosječno topao.

Tako je tijekom lipnja na području Supetra na Braču bilo čak 13 posto manje gostiju nego lani u isto vrijeme, dok su u prvih pola godine također zabilježili pad pa su ukupno imali 12 posto manje dolazaka nego u prvoj polovini 2018. godine.

U lipnju ove godine u Supetru je registrirano 11.526 dolazaka turista (-13 posto u odnosu na 2018.) koji su ostvarili 77.142 noćenja, što je 8,5 posto manje nego prošle godine.

Loši rezultati u Supetru

U prvih šest mjeseci ove godine ostvarili su 23.555 dolazaka turista (-12 posto) i 140.083 noćenja (-11 posto).

"Pred nama je razdoblje špice turističke sezone za koju se nadamo da će ipak biti bolja od ovogodišnje predsezone", rekao nam je direktor TZ-a Supetra Ivan Cvitanić.

Pad i na Korčuli

Hana Turudić, direktorica TZ-a Korčule, za Index je također rekla da su osjetili pad u noćenjima tijekom lipnja i na razini prvih šest mjeseci.

Tako je na području grada Korčule i naselja Čara, Žrnovo, Pupnat i Račišće broj dolazaka turista na istoj razini kao lani, no imali su 6 posto manje noćenja nego u lipnju 2018.

Što se tiče prvih 6 mjeseci, ostvarili su povećanje broja dolazaka za 2 posto u odnosu na lani, ali i smanjenje broja noćenja za 4 posto u odnosu na isto razdoblje 2018.

Nije dobro ni na Visu

Ivo Fiamengo, direktor TZ-a Vis, za Index je rekao da su osjetili pad kako u lipnju, tako i u prvih pola godine, i to ponajviše zbog znatno slabijeg dolaska gostiju iz Velike Britanije i Hrvatske.

U lipnju su imali 5100 dolazaka turista, što je 3 posto manje nego lani, a ostvareno je 23.350 noćenja, što je čak 6 posto manje nego u lipnju 2018. Brojke za prvu polovinu ove godine pokazale su da su ukupno imali 8500 dolazaka, što je jedan posto manje nego lani, te 35.179 noćenja, što je oko 6 posto manje nego prošle godine.

"Britanci su nam drugi gosti po dolascima, a njih smo sad imali čak 17 posto manje nego lani, a mislim da je to radi Brexita jer oni sad osjećaju tu neku nestabilnost, ne znaju što će biti. Osim Britanaca, značajan pad smo imali i u dolascima domaćih gostiju kojih je bilo 16 posto manje nego lani. U svibnju je to bilo zbog lošeg vremena, a za lipanj ne znam koji je razlog", rekao je Fiamengo za Index.

TZ Hvar: Jedino smo mi i Split u plusu

Jedna od rijetkih destinacija koja je u slabom plusu je grad Hvar, iako ni ondje ne bilježe značajan porast kao prijašnjih godina.

Direktor TZ-a Hvar Petar Razović Indexu je rekao da su ostvarili rast u dolascima, no da se smanjilo vrijeme koje turisti provedu na Hvaru. Tako su, kaže, turisti ranije u prosjeku boravili 2,8 dana na Hvaru, a sad ondje provode 2,4 dana. Za to su, tvrdi, krive brojne katamaranske linije koje su uvedene iz Splita i Dubrovnika za Hvar pa sad postaju više izletnička destinacija.

"Mi smo još uvijek u plusu i čuo sam da smo samo mi i grad Split u plusu što se tiče naše županije, također one destinacije koje imaju velike hotele su dobro popunjene, dok one koje se baziraju na privatnom smještaju, imaju lošije rezultate. Dobro su popunjeni dobri hoteli i apartmani s 4 i 5 zvjezdica, što nam je pokazatelj da trebamo graditi, uređivati i ulagati u smještajne kapacitete", smatra Razović.

Hvar je, navodi, u prvih pola godine imao 62.725 dolazaka turista, što je povećanje od 5 posto u odnosu na lani, no ostvarili su 175.246 noćenja, što je tek neznatno povećanje od 0,3 posto. U lipnju su imali 36.058 dolazaka, što je 2,8 posto više nego 2018., a što se tiče noćenja, ostvareno ih je 114.488, dok su lani u lipnju ostvarena 114.233 noćenja.

I na Pagu pad noćenja, krive festival i vrijeme

Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice grada Novalje na otoku Pagu, za Index je rekla da su u prvih pola godine ostvarili jedan posto više u dolascima gostiju (63.038), dok su u noćenjima ostvarili pad od 4 posto (306.828). Razlog tome je, kaže, što im je festival Hideout s lipnja prebačen na srpanj pa je i to razlog u ukupnom ostvarenom broju noćenja, kao i činjenica da je svibanj bio loš zbog vremenskih neprilika.

Međutim, navodi da im je lipanj bio dobar pa su imali 11 posto više dolazaka (45.669) te je ostvareno 1 posto više noćenja 245.166.

Anita Franin Pečarica, direktorica TZ-a grada Vodica, za Index je rekla da su oni zadovoljni rezultatima pa su tako u lipnju imali 1,5 posto više turista nego lani (31.720) i 1,5 posto više noćenja (139.500), dok su u prvoj polovici godine ostvarili 10 posto više dolazaka (69.500) i 6 posto više noćenja (230.300).

Grad Rab je u lipnju i prvoj polovini godine ostvario porast i u dolascima, i u noćenjima, što su pokazali podaci koje nam je dostavila Ivana Matušan, direktorica TZ-a grada Raba.

U lipnju je ostvareno 31.865 dolazaka, što je 10 posto više nego lani, te 199.227 noćenja, odnosno 8 posto više nego lani. Podaci za prvih pola godine pokazuju da su ostvarena 48.304 dolaska, odnosno 3 posto više nego lani, te 271.329 noćenja, što je 4 posto više nego lani.

Andrić: Moja ocjena je prije sezone bila da će sezona biti lošija po svim pokazateljima

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma, za Index je izjavio da mu je ministar Cappelli rekao da je Hrvatska ostvarila porast u dolascima turista, iako on, kaže, sumnja u to.

"Ministar mi nije htio dati konkretne brojke, međutim ja sam na terenu dobio drugačije informacije i čisto sumnjam da smo ostvarili rast, već suprotno. Brojni privatni iznajmljivači i manji hoteli se žale na puno lošiji booking u odnosu na lani. Privatni smještaj koji je značajan kad gledamo ukupne brojke, bilježi znatan pad. A hoteli kako gdje, u Istri su puni, u Dalmaciji ovisi, manji hoteli nisu popunjeni, već samo oni veći i poznatiji. Moja ocjena je prije sezone bila da će sezona biti lošija po svim pokazateljima. Naša konkurencija uzima značajan udio, konkurentni su po pitanju cijena, a turisti koji su prije išli u Grčku i Tursku pa su prestali radi nesigurnosti u tim zemljama, sad im se vraćaju", rekao je Andrić za Index.

Pročitajte više