Huawei odbacuje američke optužbe

Ilustracija: EPA

KINESKI telekomunikacijski div Huawei odbacio je američke optužbe nakon što je SAD podignuo optužnicu protiv te tvrtke i njezine glavne financijske direktorice zbog kršenja sankcija protiv Irana i krađe tehnologije. 

Jačaju tenzije između SAD-a i Kine

Sjedinjene Države podignule su u ponedjeljak optužnicu protiv Huaweija zbog, kako se navodi, krađe tehnologije, kršenja trgovinskih sankcija i prijevare banaka.

Prošlog mjeseca financijska direktorica Meng Wanzho uhićena je u Kanadi na zahtjev SAD-a vezano uz te optužbe.

To je pojačalo napetost između SAD-a i Kine koji se bore za utjecaj diljem svijeta. Također su pojačane tenzije između Kine i Kanade, pri čemu je Kina kanadskom građaninu dosudila smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge nakon uhićenja dužnosnice Huaweija u Kanadi.

Kina je pozvala SAD da povuče zahtjev za izručenje Meng koja se u srijedu treba pojaviti pred sudom u Vancouveru na ročištu na kojemu će se odlučivati o njezinom izručenju te da prekine nerazuman obračun s kineskim kompanijama.

"Snažno pozivamo SAD da zaustavi nerazuman obračun s kineskim kompanijama, uključujući Huawei, i da tretiraju kineske firme pošteno i pravedno", navodi se u priopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova. Dodaje se da će Peking "čvrsto braniti" kineske tvrtke, ali se ne precizira kako bi Kina mogla odgovoriti na američku optužnicu protiv Huaweija.

Oglasili se iz Huaweija

"Jako smo razočarani što je SAD odlučio podići tužbu protiv Huaweija. Nakon što je u SAD-u uhićena naša zaposlenica, gđa Meng, tražili smo suradnju i dijalog s američkim ministarstvom pravosuđa i istražnim tijelima, no zahtjev je odbijen bez ikakvog objašnjenja. 

Optužbe za krađu poslovnih tajni koje se stavljaju na teret gđi Meng već su bile predmetom građanske tužbe u kojoj porota nije utvrdila nikakvu štetu niti zlonamjerno postupanje.

Izričito odbacujemo optužbe da su tvrtka, njezine podružnice ili suradnici počinili bilo koji od prekršaja navedenih u optužnici, kao si sve što se stavlja na teret gđi Meng, a vjerujemo da će isti zaključak donijeti i američki sudovi", poručili su iz Huaweija.

Pročitajte više