BIJES U AMERICI Lijevi mediji ismijavali studenta koji je umro nakon povratka iz Sjeverne Koreje

Foto: FaH

OTTO Warmbier, američki student koji je u zatvoru u Sjevernoj Koreji pao u komu i po povratku u SAD preminuo, bio je tema određenih prilično neumjesnih članaka na portalima poput Salona i Huffington Posta.

A konzervativni američki tviteraši su nakon Warmbierove smrti te članke iskopali i sada žestoko prozivaju navedene ljevičarske medije.

Warmbiera, koji je krajem 2015. bio na turističkom putovanju u Sjevernoj Koreji, režim Kim Jong-una je uhitio i potom osudio na 15 godina robije pod optužbom da je ukrao propagandni poster iz hotela u kojem je odsjeo. Iako je vrlo brzo nakon presude, u ožujku 2016. pao u komu, Sjeverna Koreja je priopćila njegovo teško zdravstveno stanje tek kada ga je odlučila vratiti u SAD. Warmbier je vraćen u domovinu 13. lipnja u vegetativnom stanju zbog teških ozljeda mozga, a jučer je preminuo.

"Ovo bi mogao biti najidiotskiji američki student iz bratstva"

No u vrijeme suđenja Warmbieru, pod sumnjivim, politički motiviranim optužbama u diktaturi u kojoj su ljudska prava sustavno krše, određeni ljevičarski mediji poput Salona, Huffington Posta i Bustlea objavili su članke u kojima za Warmbierovu nesreću krive njega samoga.

"Ovo bi mogao biti najidiotskiji američki student iz bratstva (eng. frat boy)", glasi naslov članka koji je Salon objavio 2. ožujka 2016. U njemu se prenosi isječak iz satirične večernje emisije The Nightly Show With Larry Wilmore, čiji voditelj je prethodno bio jedan od suradnika emisije Daily Show s poznatim voditeljem Jonom Stewartom.

U tom isječku Wilmore podrugljivo komentira Warmbierov odlazak u totalitarnu državu koja je u neprijateljskim odnosima sa SAD-om i njegov navodni pokušaj da ukrade državni poster i donese ga kao suvenir ili trofej u SAD, kao izazov koji je trebao ispuniti izvršiti u sklopu inicijacije u bratstvo na svom fakultetu. "Sjeverna Koreja nije igralište za studentske spačke, Kim Jong-un nije fiktivni lik iz filma Setha Rogena...Teško mi je suosjećati s ovim tipom i njegovim krokodilskim suzama", dobacio je Wilmore, govoreći o snimci Warmbiera koji uplakan u sudnici moli režim za milost. "Privilegija studenata iz bratstva ne vrijedi u totalitarnim distopijama", dodao je.

"Sjeverna Koreja dokazuje da privilegija bijelih muškaraca nije univerzalna"

Huffington Post se također okomio na Warmbierovu navodnu privilegiranost: "Sjeverna Koreja dokazuje da privilegija bijelih muškaraca nije univerzalna". Bustle je zauzeo sličan stav: "Zašto ljudi krive Otta Warmbiera za njegovu osudu u Sjevernoj Koreji? Privilegija nekad nosi cijenu".

Kako sada znamo, Warmbier je u to vrijeme već pao u komu iz neutvrđenih razloga - američki liječnici odbacuju službeno objašnjenje Sjeverne Koreje da je koma posljedica zaraze botulizmom i tablete za spavanje koju je dobio.

Veliki broj američkih desničara izrazio je svoj bijes ovakvim komentarima na Twitteru. "Nisam imao pojma da je Otto Warmbier postao zlikovac za liberale prošle godine dok je služio kaznu u radnim logorima. Odvratno". napisao je jedan.

 

 "Da, hajdemo vjerovati totalitarnom režimu kako bi se mogli dobro nasmijati", komentirao je drugi uz link na Salonov članak, koji je u međuvremenu uklonjen sa stranice.

 

 

Pročitajte više