HUS i ASH: Promjene Zakona o radu rezultat su dogovora države i poslodavca

ČELNICI Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Akcije socijaldemokrata (ASH) ustvrdili su danas u Splitu kako su promjene Zakona o radu ´rezultat velikog dogovora države i poslodavaca na štetu radnika´.

´Prijedlogom izmjena Zakona o radu krše se radnička prava, što predlagač opravdava činjenicom da je to prilagodba europskom zakonodavstvu´, rekao je dopredsjednik središnjice Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako pri tome predlagač zaboravlja da je Hrvatska glede socijalnog položaja i prava radnika daleko od razvijenih zemalja, u kojima radnici ne ostaju bez plaća, imaju dobru socijalnu sigurnost i tako dalje.

´Žalosno je da se sada počelo mijenjati Zakon o radu, kad je 17.000 tvrtaka završilo u stečaju, a sudovi rade tako da radnik svoja prava nikad ne ostvari. To potvrđuje i 45.000 neriješenih radnih sporova, a postupci traju desetak godina´, rekao je Matijašević.

´Vlada laže da je zakonski prijedlog izrađen na iskustvima europskog zakonodavstva. Oni, istina, imaju takve elemente, ali ne na krut način kao što ih predlaže hrvatska Vlada´, ustvrdio je.

Predsjednik splitskog ogranka Akcije socijaldemokrata (ASH) Mate Buljubašić ustvrdio je pak kako je danas očito da Slavko Linić ispunjava svoje obećanje da će ići do kraja u razvlašćivanju radnika.

´Nakon trogodišnjeg iskustva sa socijalno bešćutnom i nadasve bahatom politikom sadašnje vlasti hrvatski radnici moraju shvatiti da se za svoja prava moraju izboriti, jer ni na Zapadu u razvijenim demokracijama radnička prava i sigurnost nisu pali s neba´, kazao je Buljubašić.

Pročitajte više