Huti objavili da su ispalili projektile na Emirate

Foto: EPA

SKUPINA jemenskih Hutija objavila je u ponedjeljak da je ispalila veći broj balističkih projektila na Abu Dabi, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, regionalnog poslovnog središta, u vrijeme prvoga posjeta izraelskoga predsjednika Dubaiju. 

"Obnavljamo upozorenje građanima, stanovnicima i tvrtkama da se drže podalje od vitalnih četvrti koje će biti mete u sljedećem razdoblju", rekao je u televizijskom obraćanju vojni glasnogovornik skupine povezane s Iranom Jahja Sarea.

Izraelski predsjednik govorio je na svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju u ponedjeljak tijekom prvoga predsjedničkog posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, unatoč tome što je zaljevska država tijekom noći rekla da je presrela balistički projektil koji su ispalili jemenski Hutiji.     

"Nadam se i vjerujem da će sve više država slijediti vodstvo UAE-a i pridružiti se Abrahamovim sporazumima", rekao je Isaac Herzog na jednom događaju, u vrijeme dok je osiguranje svjetskog događaja Expo 2020 strože nego inače.

Predsjednička dužnost u Izraelu uglavnom je ceremonijalna. Premijer Naftali Bennett posjetio je UAE u prosincu.

UAE i Izrael zabrinuti su zbog Irana i njegovih regionalnih saveznika, a sporazume vide kao način da potaknu svoja gospodarstva.

"Naša trgovina već je prešla milijardu dolara, potpisano je više od 120 ugovora, a nedavno je osnovan fond (za istraživanje i razvoj) od 100 milijuna dolara", rekao je Herzog u govoru na svjetskoj izložbi u Dubaiju gdje su podignute zastave UAE-a i Izraela te odsvirane himne dviju država.

Rekao je da je dosad 250.000 Izraelaca posjetilo UAE i da se nada da će to biti obostrano kad se ublaže ograničenja uvedena zbog covida.

Herzog je doletio u glavni grad UAE-a Abu Dabi u nedjelju na razgovore o sigurnosnim i bilateralnim pitanjima s de facto čelnikom UAE-a.

UAE prva je zaljevska zemlja koja je normalizirala odnose s Izraelom u sklopu sporazuma o normalizaciji kojemu je posredovao SAD, nazvanim Abrahamovi sporazumi, 2020.

U tome ga je zatim slijedio Bahrein.

UAE je dio vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja od 2015. podržava jemensku vladu u sukobu protiv pobunjenih Hutija.

Svoju vojsku je UAE povukao iz Jemena 2019., no i dalje je jedan od utjecajnih aktera u tom sukobu.

Na svom tlu UAE ima američke vojnike i jedan je od najvećih kupaca oružja na svijetu.

Današnji napad na Emirate treći je od početka siječnja. U napadu 17. siječnja dronovima i projektilima ubijene su tri osobe u Abu Dhabiju, a 24. siječnja su američke snage presrele dvije balističke raketa u prijestolnici. 

SAD se oglasio o najnovijem napadu osudom.

"Osuđujemo najnoviji raketni napad Hutija na Abu Dhabi", objavio je na Twitteru u ponedjeljak glasnogovornik američke diplomacije Ned Price.

"Dok je izraelski predsjednik bio u Emiratima kako bi gradio mostove i promicao stabilnost u regiji, Hutiji nastavljaju napade i prijete civilima", dodao je Price.

Glasnogovornik Hutija Jahja Sarea ranije je upozorio "stane kompanije, strane državljane i stanovnike Emirata da Hutiji neće oklijevati  napasti ciljeve infrastrukture i važna postrojenja".

Sve učestaliji napadi Hutija na Emirate, izuzetno bogatu zemlju Zaljeva koja uživa ugled mirne oaze na Bliskom istoku, otvara novu stranicu rata u Jemenu koji traje od 2014. i  nije u žiži međunarodne zajednice unatoč katastrofalnim posljedicama.

U više od sedam godina rata počinjeni su "ratni zločini" na objema stranama, ističu stručnjaci UN-a, podsjeća agencija France presse.

Prozivana zbog napada na Jemen i civilnih žrtava koje je prouzročila, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom priznala je "pogreške", ali optužuje pobunjenike koje podržava Iran, da se služi civilima kao ljudskim štitom.

UN ne uspijeva zaustaviti rat u Jemenu u kojem je prema njegovim podacima poginulo 377.000 ljudi od 30 milijuna stanovnika koji su na rubu gladi u toj najsiromašnijoj zemlji Arapskog poluotoka.

Pročitajte više