Hvala vam 2.138.504.802 puta

Foto: Motionarray

I U 2019. godini, kao i u godinama ranije, najvažnije događaje pratili ste na Indexu, vašem pouzdanom, brzom i neovisnom izvoru informacija. O tome koliko ste nas čitali najbolje govori broj otvaranja članaka na Indexu u 2019. godini - 2.138.504.802. Brojka je poveća pa ju donosimo i ovako: 2 milijarde, 138 milijuna, 504 tisuće i 802.

Iz dana u dan tjerali ste nas da radimo brže, bolje i atraktivnije, a to ste nam vraćali svojim klikovima i komentarima, ali i e-mailovima sa sugestijama koje bismo teme trebali obraditi, kojim se društvenim problemima posvetiti, kao i fotografijama i videosnimkama koje ste nam slali s događaja na koje naši reporteri nisu mogli stići. Hvala vam na tome, vaša pomoć nam je bila od neprocjenjive važnosti i s nama ste kreirali Index, instituciju koja radi svoj posao.

Najvažnije događaje pratili ste s nama

Više od pola milijuna vas, naših čitatelja, na Indexu je pratilo potragu za pomorcima nestalima na Atlantiku, na Index ste dolazili po informacije o europarlamentarnim izborima i prvom krugu predsjedničkih izbora. Broj vaših čitanja naših tekstova i nas je ponekad iznenađivao, ali i tjerao na još bolje i snažnije novinarstvo. To su bili "samo" događaji, priče koje ste mogli potražiti na svim drugim medijima, ali ipak ste dolazili na Index.

>> Uočena splav na Atlantiku? Brodovi stigli na lokaciju, MVEP objavio detalje

>> Predsjedničke izbore svi su pratili na Indexu. Rekordnih 7,6 milijuna otvaranja

Beskompromisno istraživačko novinarstvo

Ono što Index čini posebnim portalom su naše beskompromisne istraživačke priče, teme koje mijenjaju Hrvatsku i zbog kojih mnogi strahuju što će sljedeće pročitati na Indexu. Od takvih tema moramo izdvojiti rušenje dvojice ministara, Lovre Kuščevića i Gorana Marića. Svojim pisanjem natjerali smo premijera Andreja Plenkovića da ih smijeni i potraži neke nove ljude koji će sjediti u vladi. Za otkrivanje njihovih afera na Indexu su najzaslužniji naši novinari Ilko Ćimić i Vladimir Matijanić, ali i urednici koji su bdjeli nad tim temama, tjerajući na još detaljniji i precizniji istraživački rad. Ove godine imali smo priliku staviti dva crvena X preko lica štetočina koje smo razotkrili i smijenili.

>> Kuščević je šesti ministar kojeg je smijenio Index

>> Marić je sedmi ministar kojeg je smijenio Index

Index ne tretira Hrvatsku kao centar svijeta

Za razliku od mnogih drugih hrvatskih medija, Index nije opsjednut isključivo lokalnim događajima. Pridajemo dužnu pažnju najvažnijim događajima u svijetu, a naš vanjskopolitički novinar Petar Stošić ove je godine intenzivno pratio događaje poput američke izdaje Kurda, koji su porazili Islamsku državu, ali i ukazivao na probleme poput društvene izopćenosti najranjivijih skupina poput bivših muslimanki.

>>Zadužili su svijet, a zauzvrat su izdani i napušteni. Ovo je priča o Kurdima

>> Ovo su najomraženije žene na svijetu. Napadaju ih i islamisti i zapadni liberali

Borba za najslabije

Naša novinarka Martina Pauček Šljivak tjednima i mjesecima je rasplitala priču oko malog Gabrijela kojeg su nemarni liječnici pustili da umre, a onda krivnju pokušali svaliti na jedinu liječnicu koja mu je zaista pokušala pomoći. Svojim pisanjem naša Martina nije dozvolila da im to prođe samo tako. Jednako žestoko se borila i za djecu iz specijalne bolnice u Bistri, za koju je otkrila da ih drže u neljudskim uvjetima.

>> UZNEMIRUJUĆE U bolnici u Bistri teško bolesna djeca leže u fekalijama

>> Ekskluzivno: Doznali smo rezultate vještačenja smrti Gabrijela, ovo su krivci

Raskrinkavanje braniteljske hobotnice

Naš lutajući reporter Vojislav Mazzocco s kolegama iz videorubrike donosio vam je sliku i ton s najvažnijih događaja iz političkog i društvenog života, umjesto vas je odlazio na prosvjede, okupljanja, marševe. Donio vam je i priču o Nedi Balog, moćnoj šatorašici koja je preko Zaklade hrvatskih branitelja osigurala da se njenom sinu otplati 300 tisuća kuna duga prema državi. 

>> Otkrivamo: Sin moćne šatorašice nezakonito uzeo velik novac. Dug smo platili mi

Podržavali ste nas u drami s hapšenjem našeg Gordana Duhačeka

Bili ste uz nas i u dramatičnim trenucima kada smo i sami postali vijest. Pratili ste situaciju oko našeg novinara Gordana Duhačeka kojeg je policija uhapsila na zagrebačkom aerodromu zbog benigne zafrkancije na Twitteru. I vaš interes za tu temu pomogao je da Gordan ne završi na dulje vrijeme iza rešetaka, što je jedan sudac zagrebačkog Prekršajnog suda već bio naumio. Hvala vam i na tome. 

>> Indexov novinar Gordan Duhaček priveden zbog pjesmice na Twitteru

Znanost i biznis među najčitanijima

Vijesti iz znanosti donosio vam je naš Nenad Jarić Dauenhauer, a posebno smo ponosni što te često zanemarene teme kojima se u mnogim drugim medijima bave loše priučeni novinari na Indexu imaju tako kvalitetnog zastupnika. To ste prepoznali tako da su njegovi tekstovi u kojima detaljno i lako razumljivo objašnjava najkompliciranije znanstvene teme i razgovori s najvećim znanstvenicima redovno bili među najčitanijima. Jednako tako je i s poslovnim temama koje jasno, nepristrano i s dobrom dozom prikrivenog humora donosi naš Marko Repecki.

>> Veliki intervju Ivana Đikića za Index: "Ovakva Hrvatska ne može opstati"

>> Nisu Korejci ludi da otvore tvornicu Hyundaija u Hrvatskoj

Nagrade HND-a i najveća nagrada - vaše povjerenje

Na koncu moramo se i pohvaliti nagradama. Indexov Ilko Ćimić od čijeg "no, krenimo redom" strepe korumpirani moćnici ove je godine od kolega primio čak dvije nagrade za svoj istraživački rad.

Nagrađen je kao najbolji istraživački novinar za pisanje o Agrokoru 2018. godine, a s našom bivšom kolegicom Orianom Ivković Novokmet podijelio je za iste teme nagradu za najbolje internetsko novinarstvo. Nadamo se da ćemo i u 2020. godini dobiti slična priznanja kolega, a ako ih i ne dobijemo, nema veze. Imamo vas, zbog kojih svaki dan dajemo sve od sebe.

Hvala vam.

Pročitajte više