Hvaranin: Ugrizao me poskok, nije bilo seruma. Hitna: Nismo znali je li to ugriz

Foto: Privatna arhiva

ROKO Roić (46), penjač i IT poduzetnik koji živi na relaciji Zagreb - Hvar, kaže da je prošlog tjedna na Hvaru doživio ugriz poskoka. Opisao nam je što mu se dogodilo i kako je otprilike pet sati nakon ugriza došao do seruma koji mu je spasio život.

"Pola sam rukom ušao u gnijezdo i dobio atipični ugriz samo jednim očnjakom. Poslikao sam ranu i upalio štopericu na mobitelu, da imam informacije o vremenu i ugrizu kad dođem do liječnika.

Smirio sam se i sjetio uputa: bez podvezivanja, bez kompresije, bez isisavanja i smiriti se. Popeo sam se uz preostalih 10-ak metara stijene i pješke došao do auta. Ruka je počela oticati, ali ne pretjerano pa sam odvozio 10 minuta makadama i 10 minuta ceste do Hitne pomoći u Jelsi", opisao nam je Roić.

"U Jelsi nisu imali seruma"

No, u Jelsi nisu imali seruma, rekao nam je. Dali su mu antibiotik i poslali ga na trajekt koji je kretao za 15-ak minuta. Tamo ga je dočekao njegov brat koji je bio s njim cijelim putem i odveo ga u bolnicu u Splitu.

"Na trajektu je otrov počeo djelovati sistemski i imao sam nekontroliranu stolicu i povraćanje, doslovno sam cijeli put proveo u WC-u. Osim toga, snažne boli nije bilo, samo oticanje ruke. Također, osjećao sam se tjelesno i mentalno skroz ok, mogao hodati i potpuno normalno komunicirati", priča Roić koji je zatim otišao na Hitnu na splitske Križine.

Iz Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije su se oglasili rekavši da je Hitna u Jelsi imala serum, ali je liječnica koja je Roića zaprimila procijenila da mu ga ne treba dati. Odnosno, kako sami navode, liječnica s 19-godišnjim iskustvom nije bila sigurna je li ga ugrizao poskok.

Hitna: Imali smo serum, ali nismo bili sigurni je li ga ugrizao poskok

"Zavod za hitnu medicinu SDŽ-a ima antiviperinum serum. Serumom su opskrbljene i dvije Ispostave HM na otoku Hvaru; Ispostava HM Jelsa i Ispostava HM Hvar.

Pacijenta R.R. 27. listopada 2023. godine u 17 sati primile su liječnica V.T. specijalistica hitne medicine (s 19-godišnjim radnim iskustvom u Ispostavama HM na otoku Hvaru) i medicinska sestra I.B. u ambulanti Ispostave HM Jelsa.

Pacijent se žalio da je osjetio bol u ruci nalik ugrizu te da je 20 m od tog mjesta opazio poskoka.

Službujuća liječnica ni po izgledu rane, a ni po anamnezi uzetoj od pacijenta nije bila sigurna da se radi o ugrizu zmije. Zbog toga je ordinirala parenteralnu antialergijsku terapiju te je pacijenta R.R. uputila u Kliniku za infektologiju KBC-a Split na daljnje promatranje i liječenje", rekli su iz Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Pročitajte više