HVIDRA napala Gotovinu i generale

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HVIDRA, kojoj je na čelu HDZ-ov zastupnik i Plenkovićev bliski suradnik Josip Đakić, napala je potpisnike pisma kojim se traži pomilovanje šefova Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

"HVIDR-a RH ovim putem najoštrije osuđuje inicijativu odvjetnika Ante Nobila i pismo hrvatskih generala koji su uputili predsjedniku RH Zoranu Milanoviću zahtjev za pomilovanjem bivših šefova UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih na doživotni zatvor u Njemačkoj za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića", stoji u priopćenju koje potpisuje Đakić.

"Žalosno je da dio generala pobjedničke hrvatske vojske potpisuje pismo kojim se od predsjednika Milanovića traži pomilovanje bivših visokopozicioniranih dužnosnika nekadašnje jugoslavenske tajne službe, koji su za vrijeme komunističke diktature, sudjelovali u ubistvima građana hrvatske nacionalnosti, upozoravajući 'na tragičnu sudbinu brigadira Josipa Perkovića i Zdravka Mustača', moleći onog koji je te iste osobe 2014. godine branio, da sada u okviru svojih ustavnih ovlasti sanira 'tu nepravednu situaciju koja se ne može razriješiti pravnim mehanizmima', te kritizirajući čak i tadašnju odluku Vrhovnog suda RH o njihovom izručenju Njemačkoj", stoji u tekstu.

Komentirali priču o milosrđu, o tome je pisao Gotovina u pismu

Potom su se osvrnuli na to da se radi o činu milosrđa. Zanimljivo, upravo je Gotovina u svom pismu javnosti govorio o činu milosrđa kao argumentu zbog kojeg je dao svoj potpis.

"I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe", napisao je Gotovina u pismu objavljenom jučer.

>> Gotovina: Da! Potpisao sam podršku Perkoviću i Mustaču zbog mojih životnih načela

Hvidra je komentirala milosrđe kao argument za pomilovanje.

"Ako se radi o činu milosrđa, nismo primjetili da su se potpisnici toga pisma zauzeli za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji godinama sjede po zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe, zar bi trebalo značiti da su Perković i Mustač, koji su dobili čin brigadira, važniji od pravih hrvatskih branitelja koji su stradavali na prvim crtama obrane naše Domovine", stoji u objavi.

"Iako se radi o pismu potpisanom od strane nekoliko hrvatskih generala, svima je jasno da ova sramotna inicijativa dolazi od strane odvjetnika Ante Nobila, koji je je tijekom uskršnjih blagdana krenuo u pravu ofenzivu u medijskom prostoru šireći priče o potrebi pomilovanja svojih branjenika Perkovića i Mustača, sa kojima je bio umrežen udbaškim vezama u bivšoj državi, istovremeno zaboravljajući valjda da je osamdesetih godina u ulozi tužitelja na zloglasnom jugoslavenskom sudu bio žestoki zagovaratelj smrtne kazne", piše Đakić.

Nobilu zamjerili što je spomenuo Tuđmana

Nobilu su posebno zamjerili što je spomenuo Tuđmana. Tuđman je, podsjetimo, devedesetih bio blizak suradnik Perkovića i Mustača.

"U svojim se govorima čak poziva na blagoslov prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, bez ikakvog srama se usuđuje insinuirati da bi on odobrio takvo pomilovanje, nastojeći takvim već viđenim udbaškim metodama unijeti razdor i razjediniti hrvatske branitelje", piše Hvidra.

"Sramotno je da svoje razloge zauzimanja za te ubojice, svi akteri opravdavaju njihovim tajnim doprinosom u Domovinskom ratu, kao da bi to trebalo poništiti njihovu mračnu prošlost i ubojstva koja su počinili u obrani jugoslavenske komunističke tvorevine, ne libeći se otvoreno osporavati pravomoćne odluke njemačkih i hrvatskih sudova, dviju zemalja članica Europske unije", piše Hvidra.

Kažu da sudionici zahtjeva dijele društvo i koriste udbaške metode

Potom su napisali da su svi sudionici ovog zahtjeva stvorili nove podjele te da se koriste udbaškim metodama.

"Ovim su činom svi sudionici svjesno stvorili nove podjele u našem društvu, udbaškim se metodama opet razara naše zajedništvo, posebice ciljajući na razaranje jedinstva hrvatskih branitelja, uvlačeći ih u žalosnu političku igru, u kojoj ratni zapovjednici idu protiv svojih suboraca, hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, najzaslužnijih za obranu od srpskog agresora, koji su dali svoje živote i dijelove tijela za slobodu i suverenost hrvatske države", piše Hvidra.

"Upravo zbog ovih podjela među hrvatskim narodom, teško smo se izborili za svoju državu, braneći se u Domovinskom ratu od srpskog agresora i bivše JNA, radi razorenog zajedništva ubijen je veliki broj hrvatskih građana u bivšoj državi i svijetu, dok su njihove ubojice slobodno odšetale nedostupne od sankcija hrvatskog pravosuđa, te su ih u ovom slučaju morali osuditi njemački sudovi.

Zbog ovih se podjela vjerovatno teško pokreću i provode sudski postupci za ratne zločine počinjene nad hrvatskim narodom u Domovinskom ratu, pa tako za one najteže masovne zločine, kao i razaranja naših gradova, sjetimo se samo grada heroja Vukovara, nitko do sada nije odgovarao", piše Hvidra.

Traže da Perković i Mustač u potpunosti odsluže svoje kazne

"I zato što što ni danas nismo prevladali te sramotne udbaške načine ponašanja i djelovanja nekih sudionika u društvu, u spomen svih ubijenih hrvatskih građana od strane egzekutora bivše države, u potpunosti se protivimo bilo kakvoj inicijativi za pomilovanje osuđenih zločinaca bivših šefova UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, te tražimo da imenovani u potpunosti odsluže svoje zaslužene kazne", dodaje se.

"Očekujemo da će ministarstvo pravosuđa i uprave dati negativno mišljenje u ovom slučaju, kao i da će nadležna tijela napokon procesuirati ostale preostale osobe koje su sudjelovale u egzekucijama hrvatskih građana u doba bivše komunističke diktature, a koji i danas žive slobodno u našoj državi", kaže se u priopćenju.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više