Hypo Consultants opet u aferi, ovog puta u Osijeku

KONTROVERZNI Hypo Consultants iza kojeg navodno stoji medijski tajkun Ninoslav Pavić ponovno se našao u središtu afere ovog puta u Osijeku.

Kada krenu nevolje

Naime, kako piše dvotjednik Objektiv, priča je počela kada je Jugoslavenska investiciona banke Beograd prodala svoje bivše nekretnine u Osijku privatnoj osobi  Filipu Brkiću  koji je nekretninu kupio "čistih papira", a na njoj nisu bile upisane nikakve plombe, ni sudski sporovi koji su u tijeku.

No nakon što je Brkić podnio zahtjev za za uknjižbu nekretnina zemljišno knjižnom odjelu suda u Osijeku, oni ga odbijaju s obrazloženjem da je za kupoprodaju nekretnine potrebna suglasnost Ministarstva vanjskih poslova, jer je prodavatelj Investbanka – stranac. No, Ministarstvo se odbilo sudjelovati u procesu jer su nadležni kada strana osoba kupuje nekretninu, a ne kada je prodaje.

Hypo gurkanje

"No, to nije kraj Brkićevim nevoljama. Dok je on kupovao nekretnine, njima se koristio Hypo Alpe Adria Consultants, tvrtka koja je hrvatskoj javnosti poznata po brojnim aferama u koje je upleten i vlasnik EPH-a Ninoslav Pavić. Tvrtka je to pravo korištenja temeljila na činjenici da su oni pravni sljedbenici tvrtke Slavoning (tvrtka kćer Slavonske banke), a da je Slavoning isto tako pravni sljedbenik Investbanke. To je točno, ali Slavoning je omaškom i nemarom zaboravio upisati pravo vlasništva nad tim nekretnina, pa je logično da to pravo vlasništva nije moglo prijeći ni u ruke Hypo Consultants", piše Objektiv dodajući da je pred Općinskim sudom u Osijeku i sam Hypo Consultants u spisima naveo 'da je omaškom propustio realizirati svoja prava po eventualnoj uredbi o zabrani raspolaganja nekretninama' kao i da nisu ishodili rješenje Agencije za restrukturiranje i razvoj na temelju kojega su mogli zatražiti upis u zemljišne knjige.


No u cijeli spor ponovno se  upliće sama država koja postaje novi vlasnik spornih osječkih nekretnina pozivajući se uredbu o zabrani raspolaganja nekretninama iz 1991.

Preuzeli sve 2007. godine

"Hypo Consultants, tvrtka koja koristi nekretnine bez ikakvog prava, sada tuži Republiku Hrvatsku, te traži da im oni priznaju pravo vlasništva nad nekretninom, međutim Državu se i ne može tako lako dobiti, pa nije ni strašni Hypo Consultants koji je mnoge bitke i do sada dobivao okolnim, a ne pravnim putevima", piše Objektiv dodajući da je Hypo Consultants mimo suda 2007. godine zajedno s Slavonskom bankom sklopili sporazum temeljem kojeg su naveli da je Slavonska banka d.d. preuzela navedene nekretnine i da je prilikom osnivanja Slavoninga preuzela sve obveze i dugove Investbanke i to u puno većem iznosu od vrijednosti pokretne i nepokretne imovine.

O nelogičnostima navedenog sporazuma govori činjenica, navodi Objekt, da je u točki 2. navedeno da je banka sve nekretnine bivše Investbanke preuzela u posjed i vodila u svojim knjigama "kao imovinu u svom vlasništvu" dok je kasnije navedeno da će banka u svrhu uknjižbe prava vlasništva na navedenim nekretninama angažirati odvjetnika koji će to navedeno pravo ostvariti. Te navedene činjenice isključuju jedna drugu, zaključuje se u tekstu.

Nema dokumentacije!?

"Iz navedenog sporazuma nije vidljivo temeljem koje dokumentacije Hypo vodi nekretnine u svom vlasništvu, te je očito da ne točno prikazuje iste u svom portfeljeu, budući da nisu priloženi dokumenti temeljem koji se nekretnina posjeduje", navodi se u tekstu u kojem se na kraju zaključuje da će Investbanka i Filip Brkić obavijestiti Narodnu banku Hrvatske, te zatražiti reviziju svih poslovnih knjiga Hypo bank d.d. te obavijestiti dioničare Hypo bank d.d. i matične banke u Austriji o cijelom ovom slučaju. 

Pročitajte više