Hyundai najavio robotaxi bez vozača, kaže da na ceste stiže 2023.

Foto: Hyundai

HYUNDAI je prije nekoliko dana objavio da će 2023. godine na ulice stići njegov robotaxi koji nosi naziv IONIQ5, prema postojećem modelu vozila iz njegovog asortimana.

Hyundai svoje robotaxije radi u suradnji s jednim od vodećih razvijača autonomnih vozila, američkom tvrtkom Motional.

U objavi na svojim službenim stranicama Hyundai piše da mu je "misija stvoriti, oblikovati i unaprjeđivati tehnologiju automobila bez vozača sposobnu spasiti živote, vrijeme i novac. I na kraju promijeniti svijet."

Hyundai je objavio i prve fotografije svog vozila koje sadrži više od 30 senzora, uključujući i LiDAR, radare i kamere. Taj sustav omogućuje sustav senzora u svih 360 stupnjeva te vidi i do 300 metara udaljenosti. Razina autonomnog vozila iznosi 4, a Hyundai time planira taksije s vozačima poslati u povijest.

"Vidimo da se toliko konkurenata trudi sakriti sve te senzore u plastičnim kućištima, a činjenica je da senzore ne možete sakriti. Moraju biti gdje trebaju biti, važan su dio automobila i ključni dio tehnologije. Naša je strategija stoga bila prihvatiti senzore, prilagoditi dizajn automobila njima i sprovesti to kroz sustav integriranog paketa senzora", rekao je šef Motionala Karl Iagnemma.

Još nepoznato gdje će se prvo pojaviti

Motional nije najavio gdje će pokrenuti svoju prvu uslugu robotaxija bez vozača. 

Vjerojatno će se oni naći u jednom od gradova u kojima trenutno testira svoju tehnologiju, a to su trenutno Boston, Las Vegas, Los Angeles i Pittsburgh.

Nekoliko dana nakon što je objavljena ova vijest, u Las Vegasu je i provedena jedna od testnih vožnji Hyundaijevog robotaxija. 

Pročitajte više