HŽ Cargov AGIT ostvario rekordan obujam prometa!

 Foto: AGIT

U PRVOJ polovici ove godine zabilježen je rekordan obujam željezničkog prijevoza u odnosu na isto razdoblje lani, a kojega organizira AGIT za tržište Hrvatske, te Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovaj poslovni uspjeh je značajniji imali se na umu da AGIT nikada, za razliku od svog vlasnika - HŽ Carga, nije imao monopolistički položaj, nego je svoje poslovanje gradio u cijelosti na tržišnim uvjetima, pored iznimno jake konkurencije.
 
Značajnije promjene nije unio u poslovanje AGIT-a niti ulazak Hrvatske u EU, odnosno dolazak inozemnih operatera za prijevoz  željezničkog tereta na hrvatskim prugama uz, već postojećeg domaćeg operatera, HŽ Cargo.
 
AGIT-u je u prvih šest mjeseci 2013. g. prevezao više od 1,8 milijuna tona tereta (u 2012. godini u istom razdoblju smo prevezli 1.1 milijun tona) i ostvario kontinuirani dvoznamenkasti postotni rast obujma željezničkog prijevoza.
 
Ukupno gledajući te uspoređujući prvih šest mjeseci prošle i  ove godine, ostvarili smo 68, 31 posto povećanje obujma prijevoza.
 
Trend rasta se nastavio i u ovogodišnjem srpnju, koji će također biti rekordan gledajući na preliminarne rezultate poslovanja.
 
Rast obujma željezničkog prometa posebno je zabilježen na relacijama prema luci Rijeka i Ploče.
 
Primjerice, zbog porasta obujma prijevoza iz Luke Rijeka prema odredištima u Hrvatskoj,  Srbiji i Bosni i Hercegovini, statistički gledano, svakog dana AGIT je imao utovar i prijevoz 80  kontejnera tereta.
 
Rast obujma prijevoza tereta iz luka bilježimo za transport lužine, starog željeza, proizvoda od željeza, boksita, petrolkoksa, glinice, žitarica te ugljena.
 
 "Nastojali smo zadnjih nekoliko mjeseci napraviti čvrste, pouzdane i korektne razgovore s našim klijentima i zahvaljujući tomu zadržali smo najveći dio roba. Kroz nove projekte dobili smo nove poslove. Osim toga, kroz HŽ Cargo otvorio nam se pristup na ostala tržišta, iako već sad ostvarujemo 74 % prihoda na međunarodnom tržištu", kazao je direktor tvrtke AGIT i član Uprave HŽ Carga Zlatko Martić, komentirajući rezultate.
 
 

Pročitajte više