HŽ: Nastavljanja se kapitalni remont željezničke pruge od Metkovića do Ploča

Radovi na izvođenju kapitalnoga remonta na dionici željezničke pruge od Metkovića do Ploča nastavit će se u razdoblju od 26. kolovoza do 30. rujna u šest ciklusa od po pet dana, izvijestio je danas HŽ.

U priopćenju HŽ-a navodi se da se kapitalni remont nastavlja i na dionici željezničke pruge od državne granice do Čapljine.

Hrvatske željeznice obavještavaju putnike će se radovi u tim razdobljima izvoditi od 6,30 sati do 18,30 sati kad će se putnici lokalnih dnevnih vlakova, kao i putnici brzoga vlaka Sarajevo-Ploče, prevoziz autobusima između kolodvora Metković i kolodvora Ploče.

Brzi vlak Zagreb-Sarajevo-Ploče vozit će normalno, pa putnici neće morati presjedati. I nedjeljom vlakovi će voziti normalno, bez presjedanja na autobuse.

Željeznička pruga od državne granice preko Metkovića do Ploča južni je krak HŽ-ove dionice C-ogranka V. paneuropskog prometnog koridora koji obuhvaća relaciju Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Slavonski Šamac - Sarajevo - Mostar - Ploče. Radovima će biti obuhvaćena obnova gornjega i donjega pružnog ustroja (izmjena pragova, kolosijeka i tučenca), a potom usklađivanje signalnih i telekomunikacijskih uređaja te cjelokupna obnova kontaktne mreže i postrojenja.

Izvođač radova talijanska je tvrtka Construzioni Linee Ferroviarie, a podizvođači su hrvatske tvrtke Dom-konzalting, HŽ-ove tvrtke kćeri Remont pruga Zagreb, Pružne građevine Zagreb i Posit Zagreb te sarajevska tvrtka Step. Svi se radovi financiraju HŽ-ovim novcem i zajmovima Europske investicijske banke.

U HŽ-u ističu kako će se modernizacijom C-ogranka V. paneuropskog koridora stvoriti uvjeti za pojačavanje putničkoga, a osobito teretnoga prijevoza, što će pridonijeti gospodarskom oživljavanju luke u Pločama.

Zato će se, kako se navodi, nakon završetka obnove južnoga kraka HŽ-ove dionice toga ogranka obnavljati i njezin sjeverni krak od Beloga Manastira preko Osijeka, Đakova, Vrpolja i Šamca do državne granice.

Završni radovi na pruzi državna granica - Metković - Ploče nastavit će se do kraja godine, pa su i nakon 30. rujna moguće povremene teškoće u prometu i o tomu će HŽ putnike naknadno izvješćivati.

Hrvatske željeznice ispričavaju se putnicima zbog mogućih problema na putovanju izazvanih radovima.

Pročitajte više