HŽ potvrdio da će plin iz prevrnutih cisterni biti zapaljen

HRVATSKE ŽELJEŽNICE (HŽ) priopćile su danas da će se idućih dana kada se stvore potpuno sigurni uvjeti, posebnim cjevovodom na udaljenosti od 200 metara od naselja i željezničkog kolodvora odvesti te zapaliti plin iz cisterni koje su se 5. kolovoza prevrnule u željezničkoj nesreći u Deanovcu kod Ivanić-Grada.

HŽ u priopćenju navodi da su stručne ekipe na današnjem sastanku odlučile da je najsigurniji i najjeftiniji način zbrinjavanja plina, zapaliti ga, jer u tom postupku nema nikakvih opasnosti za okoliš. To će se izvesti idućih dana kada se stvore potpuno sigurni uvjeti, koji prije svega ovise o vremenskim prilikama i smjeru vjetra, navodi HŽ.


Nakon što se cisterne isprazne, sanirat će se i potom odvesti do zagrebačkog Ranžirnog kolodvora. Nakon toga popravit će se kolosijek i kontaktne mreže.

Uzroci nesreće još se istražuju, a po završetku rada istražnog povjerenstva javnost će biti obaviještena o rezultatima, navodi se u priopćenju HŽ-a.

Željeznička nesreća u kojoj su iskliznule i prevrnule se tri vagonske cisterne u sastavu terenskog vlaka koji je iz Škrljeva vozio prema Bugarskoj dogodila se 5. kolovoza u kolodvoru Deanovec. Još dva vagona iskliznula su djelomično, i oni su 6. kolovoza otpremljena na zagrebački Ranžirni kolodvor. Vagoni su tovareni ukapljenim naftnim plinom propan-butanom, a u kompoziciji je bio 31 vagon.

U iskliznuću je oštećeno oko 370 metara kolosjeka te kontaktna mreža.

U subotu je za promet otvoren drugi kolosjek u kolodvoru u Deanovcu dok su ostali i dalje zatvoreni.

Pročitajte više