HŽ suspendirao Medaka i Rogulja, Jerneić sutra postaje šef HŽ Infrastrukture

"S DANAŠNJIM danom Ivan Medak, direktor ekologije i zaštite, i Drago Rogulj, voditelj Područnog odjela zaštite od požara Split, privremeno su udaljeni (suspendirani) iz HŽ-a, a pokrenut je i postupak izvanrednog otkazivanja ugovora o radu", izvijestili su iz Hrvatskih željeznica.

> Sindikat strojovođa HŽ-a traži Kalmetinu ostavku

> Kalmeta zbog nesreće smijenio Upravu HŽ Infrastrukture, novi direktor - Branimir Jerneić

> Petorici osumnjičenih 48-satni pritvor, svi odbacuju krivnju za nesreću

Podsjetimo, policija je u utorak poslijepodne u splitski Istražni centar privela pet osoba koje se tereti za tragediju u Rudinama - nesreću nagibnog vlaka u kojoj je prošlog petka smrtno stradalo šest putnika. Određeno im e 48-satno zadržavanje u pritvoru. Svi su dajući iskaze naveli kako se ne smatraju krivima. Prijete im višegodišnje zatvorske kazne.

Privedeni su Ivan Medak, šef ekologije u HŽ Infrastrukturi, koji je odlučio o nabavi američkog retardanta TG-300, Drago Rogulj, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, odgovoran za nadzor špricanja pruge te Ivan Tomašković, direktor Intradea, tvrtke koja je dobila posao nabave retardanta i izvođenja radova, i to naplatila gotovo milijuna kuna! Deset tisuća litara retardanta nabavili su, pak, za manje od 200 tisuća kuna.

Priveden je i Tomaškovićev punac Jozo Bazina, inženjer zaštite na radu i savjetnik u Intradeu, koji je za posao špricanja i izrade improvizirane prskalice angažirao prijatelja Branka Tišljara. Tišljar je, pak, sa svojim vatrogascima iz DVD-a Stružec kod Kutine špricao prugu.

Jerneić - novi šef HŽ Infrastrukture

Kao što je jučer doznao Index, Branimir Jerneić, dosadašnji državni tajnik za željeznički promet, bit će novi predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, priopćila je glasnogovornica Ministarstva Martina Halužan.

Predložio ga je sam ministar Kalmeta, a Halužan navodi da će Jerneić biti razriješen s mjesta državnog tajnika nakon sutrašnje sjednice Vlade, a onda slijedi njegovo imenovanje na čelno mjesto u HŽ Infrastrukturi, tvrtki u sastavu HŽ Holdinga. Ostala dva člana Uprave HŽ Infrastrukture na prijedlog Branimira Jerneića bit će imenovani do kraja tjedna. 

Medijima je dostavljena i njegova biografija u kojoj se ističe da je 32-godišnji Jerneić rođen u Zaboku, a 2002. godine je diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, željeznički smjer i smjer pošta i telekomunikacije, a trenutno je na tom fakultetu upisan na poslijediplomski znanstveni doktorski studij. 

Što se tiče njegovog angažmana u Ministarstvu, vodio je izradu četiri zakona i deset podzakonskih akata iz područja željeznica s ciljem usklađivanja hrvatskih propisa sa zakonodavstvom Europske unije. Sudjelovao je u pripremi i osnivanju regulatorne Agencije za željeznički promet, kao i u pripremama za osnivanje Agencije za sigurnost željezničkog prometa. 

Također, sudjelovao je u izradi Nacionalnog programa željezničke infrastrukture za razdoblje 2008. do 2012. godine, kao i u procesu podjele HŽ-a na četiri samostalna trgovačka društva (HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz, HŽ Cargo, HŽ Vuča vlakova). 

Pročitajte više