HŽ: U poslu oko nagibnih vlakova poštovan zakon o javnoj nabavi

U POSLU ugovaranja isporuke osam nagibnih vlakova u potpunosti je poštivan Zakon o javnoj nabavi, istaknuli su danas iz Hrvatskih željeznica reagirajući na izjavu bivšeg ministra prometa Maria Kovača koji je optužio Vladu i HŽ da su nezakonito sklopili ugovor o isporuci nagibnih vlakova s tvrtkom Bombardier.

Kovač tvrdi da je Vlada ignorirala javni natječaj, navodeći da je još u siječnju 2002. bila pripremljena sva potrebna dokumentacija za raspisivanje natječaja, te da je tada odlučeno da dobavljač vlakova mora jamčiti da će polovicu vrijednosti investicije realizirati kod hrvatskih proizvođača ili zajamčiti izvoz hrvatske robe u toj vrijednosti u zemlju u kojoj ima sjedište.

U priopćenju HŽ-a ističe se da je Zakon o javnoj nabavi bio u potpunosti poštivan, te da su imali svu potrebnu zakonsku dokumentaciju - odluku Nadzornoga odbora HŽ-a za tu nabavu, rješenja Ministarstva financija o prethodnoj suglasnosti za primjenu postupka nabave izravnom pogodbom s jednim ponuditeljem, te Vladine odluke o pristanku na kreditno zaduživanje u inozemstvu i davanja državnog jamstva.

Ugovor o isporuci osam dvodijelnih dizel-hidrauličnih nagibnih vlakova s njemačkom tvrtkom Bombardier Transportation zaključen je jer ta tvrtka, navode iz HŽ-a, gradi nagibne vlakove koji po svojim karakteristikama odgovaraju specifičnim uvjetima na hrvatskim prugama, mogu zadovoljiti kratki rok isporuke, te zato što ta tvrtka ima dobre reference. Napominju pritom da ta tvrtka za Njemačke željeznice gradi 200 takvih vlakova.

Pročitajte više