HZMO: Mirovine iz Srbije i Crne Gore tek od kolovoza

S OBZIROM da oko 4.500 umirovljenika koji su mirovine zaradili u Srbiji i Crnoj Gori (SICG) još nije primilo prvu isplatu od mirovinskih fondova iz te države, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je danas da se prve isplate mogu očekivati tek sredinom kolovoza putem Zagrebačke banke.

SICG je trebala, u skladu s ugovorom koji su sklopile dvije države, preuzeti izravnu isplatu mirovina osiguranicima u Hrvatskoj 1. svibnja.

Hrvatska je prvu mirovinu za svoje osiguranike u SICG-u isplatila 2. lipnja.

HZMO je danas pozvao umirovljenike koji mirovinu trebaju primiti iz SICG-a da se jave područnoj službi Mirovinskog fonda prema mjestu prebivališta, kako bi im službenici HZMO-a pomogli pri prikupljanju dokumentacije potrebne za početak isplate njihovih mirovina iz SICG-a.

Naime, mirovinski fondovi iz SICG-a na kućne su adrese slali obavijesti o dokumentaciji potrebnoj za nastavak isplate mirovina, no takvu obavijest nisu dobili svi umirovljenici.

Osiguranici fondova iz SICG-a moraju priložiti potvrdu o životu, broj deviznog računa, presliku hrvatske osobne iskaznice te rješenje o priznanju prava na mirovinu.

Korisnici obiteljske mirovine koji su je ostvarili nakon travnja 2002., a kojima je HZMO isplaćivao mirovine do 1. svibnja ove godine, trebaju podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava za obiteljsku mirovinu te priložiti smrtni list, vjenčani list, rodni list za udovicu, udovca ili djecu, dokaz o državljanstvu (kopija osobne iskaznice, putovnice ili domovnice) te rješenje o priznanju prava na mirovinu za umrlog.

Tu dokumentaciju mogu predati područnoj službi HZMO-a ili je izravno poslati na adresu filijale mirovinskog fonda iz SICG.

HZMO također podsjeća da umirovljenici koji su mirovinu ostvarili u SICG-u mogu ostvariti i dodatak na mirovinu preko HZMO-a, ako im je ukupna mirovina manja od 1.500 kuna, a zahtjev mogu podnijeti HZMO-u prema mjestu prebivališta.

Umirovljenici sve informacije mogu dobiti putem otvorenog telefona HZMO-a 0800-63-63-63 svakoga radnog dana od 12 do 14 sati, ili putem telefona 01/4891-666 radnim danom od 8 do 16 sati.

Pročitajte više