HZMO poziva umirovljenike da prijave porez

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je danas umirovljenike koji namjeravaju podnijeti godišnje porezne prijave da to učine do kraja veljače nadležnoj ispostavi Porezne uprave.

To se posebno odnosi na zaposlene korisnike invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, priopćeno je iz HZMO-a.

Korisnici koji podnose poreznu prijavu moraju uz nju priložiti potvrdu o isplaćenim mirovinama i obračunatom porezu i prirezu za 2003.

Na zahtjev korisnika potvrde će izdavati nadležne područne službe HZMO-a od 15. siječnja, prema mjestu prebivališta korisnika.

Umirovljenicima se, osim zaposlenim korisnicima invalidskih mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad, pri obračunu poreza na mirovine tijekom poreznog razdoblja priznaje osobni odbitak u visini od 2.550 kuna mjesečno.

Osobni odbitak od 2.550 kuna povećava se za porezne odbitke za uzdržavane članove obitelji i invalidnost koji se izračunavaju u postotku od osnovnog osobnog odbitka koji iznosi 1.500 kuna.

Tako, primjerice, odbici iznose za uzdržavanog člana obitelji 600 kuna, za invalidnost 375 kuna, za prvo uzdržavano dijete 630 kuna, a za drugo uzdržavano dijete 885 kuna.

Umirovljenicima koji imaju prebivalište i borave na područjima od posebne državne skrbi porez se obračunava uz priznavanje istih poreznih odbitaka kao i ostalim korisnicima mirovina.

Međutim, ti korisnici trebaju u 2004. godini podnijeti godišnju poreznu prijavu da bi im porezne uprave u godišnjem obračunu poreza priznale veće osobne odbitke - 3.750 kuna za porezne obveznike koji imaju prebivalište i borave na području prve skupine, 3.000 kuna za drugu skupinu i 2.250 kuna za treću skupinu.

Na osnovi priznatih većih osobnih odbitaka, umirovljenicima će porezne uprave vratiti višak uplaćenog poreza.

Porez se obračunava na poreznu osnovicu, koju čini mjesečna mirovina umanjena za osobne odbitke, odnosno invalidska mirovina zaposlenih umirovljenika, po stopama od 15 posto, 25 posto i 45 posto, ovisno o visini porezne osnovice.

Na porez se obračunava i prirez onim umirovljenicima koji imaju prebivalište na području općine ili grada koji su uveli prirez.

Na poreznu osnovicu do 3.000 kuna obračunava se porez po stopi od 15 posto, od 3.000 kuna do 6.750 kuna po stopi od 25 posto, od 6.750 kuna do 21.000 kuna po stopi od 35 posto, a iznad 21.000 kuna po stopi od 45 posto.

Pročitajte više