HZZ: Značajno smanjenje nezaposlenosti u veljači

NEZAPOSLENOST je u veljači ove godine pala za 1,2 posto u odnosu na siječanj, a u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjena je za 12,5 posto, izvijestio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Krajem veljače u Zavodu je evidentirano 362.608 nezaposlenih osoba, što je 4.510 osoba manje nego u siječnju i 51.810 osoba manje nego u veljači 2002. godine.

Ti podaci pokazuju da se, uz kratki prekid u siječnju, nastavlja trend pada nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec. Nastavlja se i trend pada nezaposlenosti u odnosu na isti mjesec prošle godine, i to već sedmi mjesec za redom.

´Pad nezaposlenosti u veljači u odnosu na prethodni mjesec utoliko je značajniji jer je u proteklih pet godina za to razdoblje bio karakterističan porast broja nezaposlenih´, istaknula je ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković-Pozaić na konferenciji za novinare.

To je prvi puta da se smanjio broj nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dodala je Crnković-Pozaić.

Analiza nezaposlenosti po županijama pokazuje da je broj nezaposlenih smanjen u svim županijama na godišnjoj, a gotovo u svima na mjesečnoj razini.

U prošlom se mjesecu sa Zavoda odjavilo 22.000 osoba, a prijavljeno je 17.548 novih nezaposlenih.

´Značajno je da je više od polovice (54,7 posto) onih koji su brisani s evidencije HZZ-a pronašlo posao, dok je taj postotak u siječnju iznosio 46,3 posto´, naglasila je Crnković-Pozaić.

Dodala je da se smanjuje broj osoba koje se brišu iz evidencije zbog nejavljanja HZZ-u i nepoštivanja zakonskih odredbi, što se može protumačiti kao prilagođavanje novim pravilima, a ne očekuje se povećanje broja brisanih zbog nejavljanja na burzu rada.

U veljači je zabilježeno značajno smanjenje udjela dolazaka novih nezaposlenih zbog prekida radnog odnosa, sa 72 posto na 61 posto.

Raskid ugovora o radu na određeno vrijeme i dalje je najčešći razlog prijavljivanja na Zavod osoba koje su radile (48,2 posto), ali i taj se udio smanjio za oko 10 posto u odnosu na siječanj.

S druge strane, povećao se broj osoba koje su u evidenciju dospjele zbog otkaza od strane zaposlenika (sa 4,2 posto na 7,8 posto) te zbog sporazumnog prekida radnog odnosa (s 8 posto na 10,4 posto).

Isto tako povećao se broj otkaza od strane poslodavaca s 25,5 posto na 29,2 posto.

Trgovina, industrija i usluge vodeće su grane u novom zapošljavanju ali i u doprinosu novih nezaposlenih evidenciji HZZ-a.

Među novoprijavljenim nezaposlenima najviše je mladih do 24 godine s KV, VKV i SSS stručnom spremom, a udio žena je 51,7 posto. No, žene su najbrojnije i među novozaposlenima, gdje čine 52,8 posto.

Crnković-Pozaić je navela da je lani novčanu naknadu za nezaposlenost, koja iznosi između 500 i 900 kuna, primalo oko 71.000 redovitih korisnika koji su to pravo ostvarili nakon prekida radnog odnosa i 9.574 hrvatskih branitelja.

Većina redovitih korisnika novčane naknade su osobe starije od 50 godina, a čak 60 posto su žene.

Prosječno je trajanje nezaposlenosti dulje od godinu dana, koliko je maksimalno vrijeme primanja novčane naknade, kazala je Crnković-Pozaić.

Taj podatak treba uzeti u obzir prilikom izrade rješenja koja bi ublažila eventualne negativne posljedice izmjena Zakona o radu, upozorila je ravnateljica HZZ-a.

Pročitajte više