HZZO bez kune ostavio 260 djece s teškim invaliditetom

Ilustracija: Sanjin Strukić/ Pixsell

RODITELJI djece s teškim invaliditetom imaju pravo na skraćeno radno vrijeme. Četiri sata plaća im poslodavac, a četiri sata im nadoknađuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Međutim, čak 260 djece u travnju je ostalo bez novca koji im je HZZO trebao isplatiti. Pogreškom. Koja se ponovila 260 puta.

Dijelu korisnika naknade pogreškom nekog službenika ili službenice u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje novac je isplaćen na nepostojeće, stare ili blokirane umjesto na zaštićene račune.

Prvo moraju povući pogrešne uplate

“Meni su isplatili novac na blokirani račun umjesto na zaštićeni. I, naravno, banka se naplatila, a moje dijete ostalo je bez 2500 kuna”, ispričala je za Index jedna majka iz Siska. Uzalud je pokušavala HZZO natjerati da ponovno uplate novac. Nisu željeli već su joj govorili da prvo moraju povući pogrešne uplate i da tek tada mogu njoj isplatiti ono što njezinu djetetu pripada. Danima su obećavali da će sve riješiti do kraja travnja, ali novac nikako nije stizao. Pa je počeo i svibanj, a novca još nema.

“I zdravima je teško bez novca, a troškovi za dijete s najtežim stupnjem invaliditeta su golemi. Ne možete ni zamisliti očaj kad mu ne možete kupiti ono što mu je nužno”, rekla je majka moleći da joj ne otkrijemo identitet. Boji se da bi službenici HZZO-a još više odugovlačili ako se dozna da je baš ona prijavila njihovu pogrešku.

Ispričavaju se, ali neće nikog kazniti

“Želimo se ispričati korisnicima prava na skraćeno radno vrijeme zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju zbog neugodnosti koje su imali radi nenamjerne pogreške prilikom isplate naknade. Naime, naknade su greškom isplaćene, umjesto na zaštićene račune, na nezaštićene račune korisnika. Radi se o 260 korisnika i kod većine je greška već ispravljena. Kod manjeg broja je još u tijeku ispravljanje pogreške, te se intenzivno radi na otklanjanju problema u izravnim dogovorima s bankama kako bi korisnici što je moguće prije dobili pripadajuće naknade”, odgovorili su na naš upit u HZZO-u. Nisu, međutim, odgovorili kako je do pogreške došlo niti hoće li zbog nje netko biti kažnjen. Barem da njemu ili njoj zakasni plaća onoliko koliko čekaju teško bolesna djeca.

Pročitajte više