HZZO: Dugovi zdravstvenih ustanova rastu usprkos sanaciji

USPRKOS prošlogodišnjoj sanaciji zdravstvene su ustanove 2002. završile s većim dugovima nego na kraju 2001., izjavila je danas direktorica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Ljubica Đukanović nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Zdravstvene su ustanove lani ostvarile 2,3 milijarde kuna nepodmirenih obveza prema dobavljačima, od čega je 864 milijuna bilo starije od 90 dana. Istodobno je tijekom sanacije u sustav uneseno oko 700 milijuna kuna za pokrivanje dugova.

Đukanović ipak drži da bolnice, unatoč velikim dugovima prema dobavljačima, nisu u bankrotu jer uredno isplaćuju plaće i posluju.

Zdravstvene su ustanove u 2002. trebale smanjiti broj zaposlenih, uglavnom iz redova nezdravstvenog osoblja, što nisu učinile pa i dalje oko 70 posto bolničkih proračuna odlazi na plaće.

Prosječna plaća iznosila je lani 6.500 kuna bruto, odnosno 4.430 kuna neto. Također je ustanovljeno da je 80 posto uređaja i opreme u ustanovama za otpis.

Upravno vijeće stoga je zaključilo da će idućega tjedna odlučiti o tome što treba poduzeti da se spriječi gomilanje daljnjih gubitaka u zdravstvu. Također će analizirati opseg učinjenih usluga u bolnicama tijekom liječničkog štrajka.

Čelnici HZZO-a također su izvijestili da će ovih dana ljekarnama biti usmjereno 100 milijuna kuna za pokriće troškova, kako bi se plaćanje dugova dobavljačima lijekova skratilo na 120 dana.

Pročitajte više