HZZO pojednostavio postupke za ostvarivanje nekih prava

RADI izbjegavanja gužvi u područnim uredima, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pojednostavio je postupke za oslobađanje od plaćanja participacije i produživanje police dopunskog zdravstvenog osiguranja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Osiguranici tako neće morati sami prikupljati svu potrebnu dokumentaciju jer će to umjesto njih učiniti Zavod, te neće morati dolaziti u područne urede jer će se cijeli postupak obavljati putem pošte.

"Time želimo izbjeći prošlogodišnje gužve, kako građani ne bi morali izlaziti s radnih mjesta i čekati u redovima po pet sati", naglasila je ravnateljica HZZO-a Ljubica Đukanović.

Na osnovu pribavljenih podataka iz drugih državnih službi te svoje baze podataka, HZZO će po službenoj dužnosti utvrditi koji će osiguranici i dalje na temelju prihodovnog cenzusa biti oslobođeni plaćanja participacije.

Svi kojima je cenzus manji od 1.330,40 kuna dobit će, prije isteka starih potvrda, na kućne adrese nove potvrde o oslobađanju od plaćanja participacije za slijedeću godinu.

Po procjenama HZZO-a, participacije bi u ovoj godini trebalo biti oslobođeno oko 350.000 osiguranika, a ukupno u Hrvatskoj participaciju ne plaća 1,2 milijuna osoba.

Osiguranike za koje se utvrdi da nemaju pravo na oslobađanje od plaćanja participacije, HZZO će obavijestiti poštom te ih pozvati da se jave nadležnim službama radi reguliranja svojih prava.

Oko 750.000 korisnika police dopunskog zdravstvenog osiguranja na kućne će adrese dobiti od HZZO-a ponude za produženje police, koje će morati dostaviti 25 dana prije isteka postojeće police.

Ispunjenu ponudu trebat će poslati poštom u dobivenoj omotnici oslobođenoj poštarine ili ubaciti u za to predviđenu kutiju u područnim uredima HZZO-a.

Na temelju dostavljene ponude HZZO će na kućnu adresu korisniku poslati primjerak ugovora i iskaznicu dopunskog osiguranja te uplatnice za iduću godinu.

Lani je od dopunskog zdravstvenog osiguranja prihodovan 291 milijun kuna, a u prva tri mjeseca ove godine 104 milijuna kuna.

Do kraja godine HZZO očekuje ukupno pet milijuna kuna od dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Pročitajte više