HZZO spreman na "sukob" s lažnim bolesnicima

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) tijekom ožujka bi trebao krenuti u "bitku" protiv lažnih bolesnika odnosno osoba koje preko zavoda ostvaruju pravo na naknadu plaće temeljem krivotvorene dokumentacije o bolovanju.

HZZO u akciju kreće u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi koje je naumilo pročešljati sve slučajeve sumnjivih bolovanja te povećati kontrolu vođenja bolovanja. Krajnji cilj je stati na kraj lažnim bolovanjima čija financijska strana uvelike opterećuje ionako preopterećeni državni proračun.

Posebna će se pažnja navodno posvetiti uredima HZZO-a u Splitu, Osijeku i Gospiću, gradovima s najvećom stopom bolovanja. HZZO akcijom želi smanjiti nepotrebne troškove i uvesti red među bolovanjima koja se plaćaju putem zavoda.

Bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang rekao je za Jutarnji list da je provođenje najavljene kontrole uistinu potrebno jer oko 50 posto osoba koje su na plaćenom bolovanju, tu beneficiju neopravdano uživaju.

Hebrang predlaže da se u Hrvatsku uvede model prema kojem bi prva tri dana bolovanja bila neplaćena čime bi se mogao postići efekt da lažni bolesnici odustanu od kratkotrajnog bolovanja. Hebrang je predložio i mogućnost da se plaćeno bolovanje izuzme iz sustava zdravstva.

R.I.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više