HZZO: Sustav za liječničke uputnice i recepte radi normalno

Foto: Patrik Macek/Pixsell

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je priopćio da informacijski sustav u ordinacijama danas radi korektno, nakon što je proteklih tjedan dana bilo poteškoća zbog sigurnosne nadogradnje programa. Pojedini zdravstveni djelatnici imali su od četvrtka 13. srpnja poteškoće pri sigurnosnom spajanju na sustav CEZIH, nakon sigurnosne nadogradnje programa za zaštićeno spajanje na pristupni sustav vanjskih korisnika CEZIH-a (Centralni zdravstveni informacijski sustav).

Redovnim apliciranjem posljednje verzije CISCO AnyConnecta Secure Clienta nastali su navedeni problemi. CISCO AnyConnecta Secure Client je aplikacija za sigurno spajanje korisnika na CEZIH putem pametnih kartica. U HZZO-u kažu da je CISCO vodeća svjetska kompanija za mrežna i sigurnosna rješenja. Od njih još čekaju novu, prilagođenu verziju nadogradnje programa za zaštićeno spajanje vanjskih korisnika.

Sigurnosne nadogradnje programa za zaštićeno spajanje neophodne su i izuzetno bitne kako bi povjerljivi podaci o osiguranicima koje sadrži CEZIH ostali zaštićeni. Istog dana poslane su upute svim informatičkim podrškama zdravstvenih ustanova kako privremeno, na zaobilazan način, korisnicima omogućiti spajanje na CEZIH sustav. Upute su objavljene i na stranicama cezih.hr i hzzo.hr.

Nakon što su tvrtke programske podrške intenzivnije postupile po uputama poslanima još 13. srpnja, rad na sustavu se normalizirao. Sustav danas radi korektno i nema odbijanja korisnika pri spajanju na sigurnosni sloj CEZIH-a, kaže HZZO.

Ističu i da se kriva teza plasirala proteklih dana u javnost o tome da CEZIH ne radi. To potkrepljuju izvješćem o broju poruka zaprimljenih na sustav u periodu od 12. do 18. srpnja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. "Realizirano je svega 3.48 posto manje eRecepata u tom razdoblju ove godine u odnosu na prošlu godinu", kažu u HZZO-u.

Pročitajte više