Kako je Šešelj doveo Kolindu na vlast, a Bujanec pomogao da ga se oslobodi

Foto: Osječka TV, video: Dario Dalmacija/Index

U VRIJEME kada je Srbija na sve načine pokušala ograničiti medijsko djelovanje četničkog vojvode Vojislava Šešelja, odnosno njegov govor mržnje, spremno su mu pomogle hrvatske "medijske" snage.

Točnije, pomogao mu je Velimir Bujanec, pravomoćno osuđeni za plaćanje usluga prostitutke kokainom, a kod kojeg se već odavno vrlo udobno osjećaju HDZ-ovi ministri, predstavnici hrvatske radikalne desnice te svatko onaj koji je spreman uvrijediti kako protivnike današnje vlasti, tako i one koji se ne sviđaju notornom osnivaču paranovinarske udruge HNIP.

Bujica u obrani: Šešelj nije marginalni političar

“Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić tresu se od straha, blokirali su me ovdje, pa sam se javio preko Hrvatske", rekao je Šešelj 27. studenog 2014. godine u emisiji Bujica. Bila je to nakaradna emisija u kojoj je Bujanec počeo prilog s tezom kako tadašnji premijer Ivica Dačić nije u pravu kada za Šešelja kaže da je "marginalan političar".

U ugodnom razgovoru s Bujancem, Šešelj je izvrsno poslužio u političkoj utrci sa svojom izjavom da podržava Ivu Josipovića. Kolindu Grabar Kitarović, tada još kandidatkinju za predsjednicu i članicu HDZ-a nije spominjao.

Naravno, Bujanec je velikodušno pustio Šešelja da reče svoje mišljenje o tadašnjoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić te da se brani od Haaga. Šešelj je više puta Bujancu rekao da se u Haag više ne vraća.

“Četnici su se 1945. pridružili partizanima a početkom devedesetih su istupili iz partizana. Početkom devedesetih nisam čuo ni jednog Srbina se izjašnjava partizanom”, rekao je Šešelj, a Bujanec velikodušno prihvatio tu tezu.

Enciklopedist i prosvjetitelj
 
Isto tako Bujanec nije reagirao ni kada je Šešelj rekao da nije kriv za slučajeve silovanih žena u Vukovaru.

Bujanec, za kojeg aktualni ministar vanjskih poslova Miro Kovač tvrdi da je prosvjetitelj i enciklopedist, hvalio se tom emisijom tvrdeći da je upravo njegova emisija zaslužna za povratak Šešelja u Haag. No, kako se pokazalo, Šešelj se do sada nije vratio u Haag.

"Ne samo da je Šešelj bio jedan od ratnih vođa u ratu protiv Hrvatske 90-ih godina, nego propagira mržnju i danas, nakon što ga je iz potpuno nejasnih razloga Haaški sud pustio na slobodu. Bujanec je obznanio gledateljima da mu se Šešelj javio u studio pa je s njim porazgovarao 15-tak minuta. Treba imati nevjerojatno jaki razlog javnog interesa, promicanja nekog javnog dobra, da bilo koja televizija, a valjda pogotovo hrvatska, s takvim čovjekom napravi intervju", stajalo je u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva nakon tog gostovanja.

Pročitajte više