I cigarete bez katrana opasne za pluća

CIGARETE s niskim sadržajem katrana ne smanjuju smrtnost od karcinoma pluća, zaključak je Jeffreya E. Harisa s bostonskog sveučilišta i njegovog istraživačkog tima, stoji u novom broju znanstvenog časopisa BMJ.

Povećan rizik smrtnosti od raka pluća podjednak je u pušača koji puše cigarete sa srednjim, niskim i vrlo niskim količinama katrana, zaključak je studije dr. Harisa, a o kojoj u najnovijem broju Liječničkih Novina piše dr. A. Prema studiji rizik je povećan u onih koji puše cigarete bez filtera s visokim sadržajem katrana. Ispitivanjem je obuhvaćeno 364.239 muškaraca i 576.535 žena starijih od 30 godina. Na zaista reprezantativnom uzorku, dr. Haris je sa suradnicima, pokušao dokazati da nema razlike u stupnju rizika kad se radi o cigaretama s niskim ili vrlo niskim sadržajem katrana. Istraživanje je ipak upozorilo na povećanu opasnost koja prijeti pušačima koji "uživaju" u cigaretama bez filtera s nešto većom sadržinom katrana.

Zanimljivo je, da je tijekom istraživanja ustanovljeno da rizik kod onih koji su prestali pušiti prije svoje 35. godine života gotovo podjednak riziku kojemu su izloženi nepušači. Oni koji su prestali pušiti poslije svoga 55. rođendana, izloženi su riziku onih koji puše cigarete s filterom.

Iz američke studije moglo bi se zaključiti, piše dr. Lukenda da nazivi kao što su Lights, Super Lights i Ultra Lights, ne govore sami po sebi dovoljno o štetnosti pušenja po zdravlje. Koriste li takvi nazivi više marketinškim odjelima duhanske industrije nego pušačima?

Pročitajte više