I dalje traju borbe u Falluji

AMERIČKA vojska u utorak ujutro nastavlja s napadima na Falluju a tijekom noći američke i iračke snage osvojile su glavnu bolnicu u gradu, preuzele kontrolu nad dva mosta nad Eufratom kao i željezničku stanicu, objavljuju svjetske agencije.

Američko-iračke snage pokrenule su u ponedjeljak operaciju Fantomski bijes kako bi osvojile grad Falluju koji drže pobunjenici.

Televizijska postaja Al-Jazeera javila je u utorak da je u borbama ubijeno desetak osoba, dok ih je veći broj ozlijeđen.

Američki vojnički izvori u utorak su objavili da su tijekom borbi ubili 42 pobunjenika.

Glavni zapovjednik američkih snaga u Iraku general George Casey u ponedjeljak je u telefonskoj konferenciji za tisak s novinarima u Pentagonu rekao kako u napadu na Falluju sudjeluje do 15.000 američkih i iračkih snaga, te da je broj pobunjenika u gradu negdje oko 3.000.

Casey je iračke pobunjenike u Falluji opisao kao "amorfnu skupinu terorista i pobunjenika" i rekao kako ne izgleda da neka određena skupina tamo zapovijeda. On predviđa da bi borbe mogle potrajati nekoliko dana.

On je također kazao da je nekih 50 do 70 posto od oko 200.000 stanovnika Falluje već napustilo grad što znači da bi ih u gradu moglo biti do 100.000.

Mirno nije ni u drugim djelovima Iraka. Kako javlja France presse, u području Bakube, sjeverno od Bagdada u utorak su ujutro napadnute najmanje dvije policijske postaje. Za sada nema podataka o žrtvama tih napada.

Pročitajte više