I danas neriješeno stanje vodoopskrbe Plaškog

IAKO od ponedjeljka veći dio stanovništva općine Plaški nema vodu, a manji dio njih ima vodu slabog pritiska, općina nije organizirala dovoz pitke vode cisternama, doznaje se od načelnice općine Radmile Medaković. L

Načelnica Plaškog, koji ima oko tri tisuće stanovnika, potvrdila je da je danas od županijskog pročelnika Odjela za obnovu, razvoj i komunalne poslove Mire Škrgatića dobila pismeni nalog da, zbog nesređenih odnosa s ogulinskim opskrbljivačem - tvrtkom "Vodovod i kanalizacija", ovlasti bilo koju tvrtku registriranu za vodoopskrbu jer, u protivnom, taj će posao na teret općine učiniti Županija.

Načelnica Medaković ističe da se čudi tom nalogu jer je ogulinski "Vodovod i kanalizacija" isključivanjem svojih crpki na izvorištu Dretulja, koje se nalazi na području Plaškog, postupio protuzakonito, jer je dužan to mjesto opskrbljivati pitkom vodom. Načelnica je potvrdila da je Općinskom državnom odvjetništvu u Ogulinu podnijela kaznenu prijavu kojom traži da ogulinska tvrtka odgovara zbog prekida opksrbe vodom, jer smatra da je to i dalje njihova zakonska obveza.

Pročelnik Škrgatić jučer je na županijskoj skupštini u Karlovcu izjavio da se općina Plaški, zbog svoga legitimnog nastojanja da vodoopskrbu obavlja putem vlastite komunalne tvrtke, prošle godine "iščlanila iz sastava ogulinske tvrtke", a u međuvremenu nije ostvarila pravo na koncesiju i doregistraciju djelatnosti. "Plaški je u prijelaznom razdoblju, ne želi imati kvalitetne i konstruktivne odnose s ogulinskom tvrtkom, a blokiran je činjenicom da nema koncesiju", rekao je Škrgatić.

Načelnica Medaković tvrdi suprotno - da je općina Plaški (uz općinu Josipdol i grad Ogulin) i dalje član "Vodovoda i kanalizacije" d.o.o. s manjinskim vlasničkim udjelom 16,15 posto. "Mi smo se u rujnu prošle godine htjeli izdvojiti i doregistrirati naše komunalno poduzeće za djelatnost vodoopskrbe, no tada je ogulinski Vodovod stavio pred nas obvezu da kod istupanja podmirimo 1,2 milijuna kuna nekog staroga duga. Nikakav ugovor mi nismo tada ni kasnije potpisali i zakonska je obveza Vodovoda i kanalizacije da Plaški opskrbljuje vodom", rekla je načelnica općine.

Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Zdravko Paušić tvrdi da Plaški od lanjskog kolovoza nije platio ni kune za potrošenu vodu te da dug iznosi 167.747 kuna bez kamata. Na izvoru Dretulja tvrtka ima trošak struje za rad crpki, klora za pripremu pitke vode i trošak rada radnika, a to netko mora plaćati, rekao je direktor Paušić. On tvrdi da je načelnica Medaković na skupštini društva u srpnju prošle godine općinu Plaški izdvojila iz "Vodovoda" i da je imenovala komisiju za preuzimanje vodovodnih postrojenja na svom području.

Paušić tvrdi da je Plaški vodovodnu mrežu preuzeo lani 29. kolovoza. "Mi smo nakon toga razdoblja za Plaški radili na temelju narudžbenica za održavanje mreže, oni račune nisu plaćali, pa bih ja trebao tužiti načelnicu Medaković jer je davala narudžbenicu bez pokrića u proračunu, što je prevara."

Pročitajte više