I Hrvatice su žrtve međunarodne prostitucije

GODINE silovanja, prostitucije i prisiljavanja na druga kaznena djela, trebale su proći kako bi švicarska policija u akciji "Blond" oslobodila šest Hrvatica, zarobljenih u krugu prostitucije u toj zemlji.

Njihovo ropstvo započelo je ponudama za posao u Švicarskoj, dok su u stvarnosti ušle u mrežu hrvatskog i švicarskog transnacionalnog kriminala, javlja Slobodna Dalmacija. Od njihovog oslobađanja 2007. do danas, one koriste psiho-socijalnu pomoć u Hrvatskoj.

Hrvatska tako nije više samo zemlja tranzita i destinacija žrtava trgovaca ljudima, već je i sama zemlja porijekla žrtava. Takvu pojavu Luka Mađerić, predstojnik Ureda za ljudska prava, objašnjava jačanjem ekonomske moći Hrvatske.

Zamijećeno je kako Hrvatska postaje destinacija za žrtve trgovanja ljudima, ali postoji i određen broj slučajeva u kojima su žrtve bile Hrvatice, dodao je Mađerić.

U Splitu je, između ostalog i zbog toga, organiziran dvodnevni seminar kao dio projekta CARDS 2004 "Borba protiv trgovanja ljudima". Cilj mu je edukacija o stupnju trauma i oblicima psiho-socijalne pomoći žrtvama trgovanja ljudima, a odvija se između dva partnera, vladinog Ureda za ljudska prava i "Ludwig Boltzmann" instituta iz Austrije.

B.V.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više