I Ivo Sanader ima svoje vrtiće: Policijske prijave za Kuću slave splitskog športa

I IVO SANADER ima svoje vrtiće. Kuću slave splitskog športa! Uređena je izravnom pogodbom teškom 3,2 milijuna kuna s tvrtkom Blancom, jer se žurilo sve dovršiti do 22. studenog 2007. godine, kako bi Sanader otvorio Kuću pred posljednje parlamentarne izbore.

Na koncu je ipak nije otvorio on, nego je čast velikodušno prepustio Blanki Vlašić. "Zahvalnost je jedna od najvećih ljudskih vrijednosti, a sportaši su nam podarili trenutke veselja, uživanja i slavlja, i zato im moramo biti zahvalni", prigodno je zborio Sanader, koji će svega dva dana kasnije ponovno osvojiti vlast. 

"Novce je osigurao Ivo Sanader"

Prije par mjeseci Državno odvjetništvo " zapljusnule" su prijave o ovom slučaju, a ovih dana splitska policija poslat će rezultate kriminalističke istrage u formi posebnog izvješća. Za kaznena djela osumnjičili su Stipana Jurišića, ravnatelja Javne ustanove Športski objekti te Ivana Veštića, bivšeg poglavara za sport, danas savjetnika gradonačelnika Keruma za istu problematiku.

Veštić je potpisao papir da se ide u izravnu pogodbu, dok je izvođača izravnom pogodbom odabrao Jurišić. "Kakva odgovornost. Pa novce je osigurao Ivo Sanader, ja nisam ni birao izvođača, niti izrađivao troškovnik. Ovo je sramota", bio je emotivan Veštić. Jurišić se suzdržao komentara. Ne bez razloga.

Jurišićeva fotelja za Marka Žaju i Igora Borozana

Ne radi se, naime, o tome da je naglo proradila savjest, nego su prijave sračunate na diskreditaciju Jurišića, kako bi u njegovu fotelju mogli Igor Borozan, brat Kerumovog gradskog vijećnika Tomislava Borozana i Marko Žaja, šef kluba Pit Bul. Obojica su, inače, sve donedavno bili članovi Upravnog vijeća ustanove, no opozvani su kako bi se uhljebili na Jurišićevo mjesto. Po dobroj praksi Kerumove administracije, jednog će direktora ustanove, naslijediti dvojica. Slično je i s Prometom, gdje će umjesto direktora Igora Vitića stolovati čak trojica članove Uprave.

Element žurnosti - Sanaderova promocija

Odluka o brzinskom uređenju Kuće športa donijeta je za vrijeme HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Kureta, koji se, međutim, nije mogao sjetiti konkretnog slučaja. Tvrdi da se nije žurilo zbog Sanadera.

Cijeli projekt inicirao je, inače, novinar Zdravko Reić, kojeg je policija također ispitala o svemu. Posebno ih je zanimao sastanak na kojem je odlučeno da se ide u izravnu pogodbu. Reić je užasnut što se kriminalizira njegov projekt. "Stvar je potpuna čista", tvrdi šjor Rejo, doajen športskog žurnalizma, koji se sve donedavno morao mučiti s kaznenim postupkom za Asanovićev transfer u Metz. Taman kad se to završilo (odustankom od optužbe nakon gotovo punih 20 godina), pažnju tijela progona privukla je Kuća slave. 

U principu je svima jasno o čemu se tu radilo. Radi promocije HDZ-a i Ive Sanadera žurilo se sa završetkom radova. Kerum je makar gledao kad počinje školska godina. Sanadera su zanimali samo izbori.

Pročitajte više