I. Letica: Tuđman je bio stara komunjara, Ankica partizanka prve klase

HRVATSKI biznismen Ilija Letica, koji je ostvario američki san i postao vlasnik najveće kompanije za proizvodnju plastične ambalaže i papira, govori o svojem prijateljstvu s američkim predsjednikom s kojim igra golf, o tome kako je Tuđmana upoznao s Bushom te kako je Tuđman spasio Hrvatsku.

Letica je s 25 godina otišao u SAD i tamo osnovao tvrtku koja je danas glavni opskrbljivač McDonaldsa, a surađuje s Coca Colom i Burger Kingom. Uz posao je stekao i dobre veze, među kojima je i sam američki predsjednik George Bush, kojega je, kako kaže, nagovarao da se kandidra za predsjednika.

"Georga Busha s nekoliko sam istomišljenika nagovarao da se kandidira za predsjednika i u jednom trenutku rekao je da hoće, dignuo se i kazao: Ne bojim se tih Rusa, oni ne mogu sami sobom vladati, kako mogu nama." - rekao je Letica Jutarnjem listu.

"S George Bushom sam prijatelj, ali sam bolji s njegovim ćaćom. Družim se s njim otkad je bio potpredsjednik. Dugo se družimo, 25 godina, i igramo zajedno golf. On mene posjeti u Detroitu, a ja njega u Washingtonu" - dodao je.

Letica je Bushu predstavio i predsjednika Franju Tuđmana prije nego je Hrvatska postala neovisna: "Došao je u Washington sa Žarkom Domjanom i Slavenom Leticom i odmah su se počeli svađati oko nekog novca. Prije toga sam bio s kćeri Marom u Zagrebu da ih podučimo kako da se odjenu i ponašaju prema američkim pravilima. No, kad su došli ugledao sam Šarinića kako nosi darove da ih podijeli. Izgledali su kao da dolaze s Marsa."

"Morao sam ih sakriti u Bijeloj kući jer Hrvatska još nije bila priznata i Bush ih nije mogao samo tako primiti. Smjestio sam ih u jednu prostoriju u kojoj ih je Bush mogao vidjeti, ali ih ipak nije primio. Zapravo sam ih prošvercao u Bijelu kuću" - prisjeća se Letica.

"Kasnije su bili na zabavi s najvećim diplomatima gdje su Tuđmana predstavili kao počasnog gosta, što je tada imalo veliki značaj. No, zanimljivo je da su došli bez smokinga pa smo cijelo jutro jurili po Washingtonu i posuđivali ih. Na toj je zabavi Tuđman upoznao Colina Powella i rekao mu: "Znate, i ja sam bio general." A Powell mu je odgovorio: "Jednom general, uvijek general." Tuđman je bio dobar s vojskom, ali druge stvari mu nisu išle."

"On je zapravo bio stara komunjara, nije vjerovao ni u Boga, ni u ništa, nego u Komunističku partiju. Nije se ni krstio, ni oženio u crkvi dok nije bilo kasno, a onda smo ga potjerali da se vjenča u crkvi. Do 45. se školovao u Beogradu, Miro se rodio u Beogradu, a Ankica je bila partizanka prve klase. I onda se naučio pameti te nakon 30 godina riješio da će on sad spasiti Hrvatsku. On niti ju je riješio, niti ju je spasio, to je došlo do potresa i povijesne činjenice jer su nas Srbi toliko gušili dok se komunizam raspao. On je to uočio i zgrabio." - ispričao je industrijalac Letica koji u Hrvatsku nije ulagao, iako je pregovarao o kupnji Plive, jer, kako smatra, Hrvatska je zemlja samo za odmor.

Pročitajte više