I ležanje na plaži donosi stres

DA BI NA godišnjem odmoru neutralizirali učinke stresa, potrebna su najmanje dva tjedna promjene sredine, ali i održavanje uobičajenog životnog ritma. U protivnom i izležavanje na plaži može donijeti dodatni stres organizmu koji na to nije navikao, tvrdi slovenski imunolog dr. Alojz Ihan koji je o fiziološkim učincima stresa objavio i knjigu "Glavom do otpornosti".

"Stres nastaje u radnoj sredini, a kod kuće ga prerađujemo u bezvoljnost i depresiju. To možemo izbjeći promjenom okoliša i odlaskom na dopust, ali u novoj sredini moramo biti barem dva tjedna", tvrdi Ihan.

Ali, on ističe i neka upozorenja na koja tom prilikom valja paziti.

"Bit odmora je da ritam, količina aktivnosti i potrebna pozornost ostanu na sličnoj razini. Svako je prilagođavanje za tijelo stresno, bilo da se navikava na više adrenalina i hormona, veće isparavanje tekućina ili na bitno smanjenje vanjskih impulsa. Zato ljude s mnogo energije ležanje na plaži može dovesti u novi stres jer minimalnu aktivnost ne doživljavaju kao ugodno lješkarenje, pa su nesretni", tvrdi Ihan.

Među njegovim opaskama je i ta da su obiteljske svađe na odmoru normalne i uzrokovane mnogo većom količinom vremena za komunikaciju nego kod kuće, a da je za pravi odmor potrebno najmanje dva tjedna.

"U jednom se tjednu samo prilagođavamo s posla na odmor i s odmora na posao, pa nema prave relaksacije", kaže slovenski imunolog, stručnjak za stresna stanja. Ipak, dodaje, tu postoji jedan izuzetak koji je i sam iskusio kad je ljenčarenje na plaži zamijenio aktivnim odmorom na brodu.

"Svaki skiper zna da su jednotjedni izleti neproblematični i da u tako kratkom vremenu među posadom nema sporova i konflikata. Prvih i zadnjih nekoliko dana svi paze da ostave dobar dojam i za konflikte nema vremena. S druge strane, dva tjedna na brodu među ljudima koji hormonski i kao ličnosti nisu usklađeni mogu biti prava katastrofa", kaže Ihan u razgovoru za ljubljanski list "Dnevnik".

Pročitajte više