I lov ima ulogu u američkim predsjedničkim izborima

AMERIČKI demokratski predsjednički kandidat John Kerry bio je u četvrtak u lovu na guske, ali mnogi misle da su njegov pravi cilj bili glasovi američkih birača budući da je lovio u važnoj američkoj saveznoj državi Ohio čiji se birači još nisu opredijelili ni za njega ni za njegovog republikanskog protivnika predsjednika Georgea W. Busha.

Nakon nekoliko sati provedenih u kukuruzištu, senator Kerry se pojavio pred novinarima i fotoreporterima u kamuflažnoj odjeći i s puškom pod rukom.

Kazao je da je uspio uloviti jednu gusku, a na pitanje zašto je ne nosi odgovorio je da je suviše lijen.

Njegova prava namjera, međutim, samo desetak dana pred izbore 2. studenoga, nije bio lov nego pokazati milijunima Amerikanaca koji posjeduju vatreno oružje kako nema namjeru zabraniti ga ako postane predsjednik i tako pridobiti glasove neopredijeljenih birača.

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju tijesnu predizbornu utrku za Bijelu kuću i Kerry i Bush nastoje pridobiti svaki glas koji mogu kako bi pobijedili na izborima.

Kerryjevi savjetnici kažu kako je lov trebao predstaviti ozbiljnog i često ukočenog Kerryja običnim Amerikancima kao jednog od njih kako bi dobio više potpore među muškarcima koji su skloni Bushu.

National Rifle Association (NRA), moćna lobistička skupina za pravo na posjedovanje vatrenog oružja, međutim, kaže da se Kerry samo pretvara da je lovac dok se istodobno protivi pravima vlasnika oružja. Kerry je zanijekao navode udruge da želi oduzeti oružje dok istodobno podržava zabranu jurišnog vatrenog oružja sličnog vojnom poput automatskih pušaka.

NRA na ovim izborima podržava predsjednika Busha i obećala je potrošiti čak 20 milijuna dolara kako bi na njegovu stranu angažirala svojih četiri milijuna članova.

Supruge predsjedničkih kandidata Laura Bush i Teresa Heinz Kerry ne štede svoje snage sudjelujući u predizbornim kampanjama svojih muževa. Pogreška i potom isprika senatorove supruge oko njezinih opaski o prvoj američkoj dami Lauri Bush privukla je pozornost i na taj dio kampanje.

Teresa Heinz Kerry je u srijedu u intervjuu za list USA Today izjavila kako joj nije poznato da je Laura Bush ikada imala "pravi posao". Potom se brzo u priopćenju ispričala rekavši kako je zaboravila da je prva dama, nakon završetka fakulteta, 10 godina u Teksasu radila kao nastavnik u školi i knjižničarka.

Ured Laure Bush je na poziv Terese Heinz Kerry i ponudu osobne isprike odgovorio da isprika nije potrebna jer prva dama ne smatra opasku nečim značajnim i nije uvrijeđena.

Savjetnica u Bushovoj kampanji Karen Hughes iskoristila je, međutim, povod da kritizira Teresu Heinz Kerry i njezine riječi nazvala "neprimjerenim".

Ona je rekla da je isprika na neki način učinila stvar još gorom jer je Teresa Heinz Kerry u njoj ovaj put zaboravila da je i biti majka također stvarni posao i time podcijenila žene kojima je obitelj prioritet.

Rođena u Mozambiku, Heinz Kerry je radila kao prevoditeljica u Ujedinjenim narodima 1960-tih nakon što se preselila u SAD.

Ona nakon smrti svog prvog muža Johna Heinza, senatora i vlasnika kompanije Heinz za proizvodnju hrane, vodi obiteljsku dobrotvornu organizaciju.

Heinz Kerry ima tri sina i dvije pastorke, dok Laura Bush ima dvije kćerke.

Pročitajte više