I Milanović i Sanader tvrde da imaju podršku 77-orice zastupnika

IMAM veću podršku od HDZ-a, kazao je Zoran Milanović nakon konzultacija sa Stjepanom Mesićem, no nije htio otkriti koga je još naveo u svom stožeru osim ovih koji su se javno opredijelili za njega. Na hodnicima se ipak nije sreo sa rivalom, Ivom Sanaderom, koji je došao oko 18 sati.

Ni Sanader ni Milanović danas nisu od Mesića zatražili mandat, iako obojica tvrde da su podršku 77-orice priskrbili daleko od očiju javnosti.

Kaže da nije istina da smjena Jurčića ima veze s Mesićem ili HSS-om

"Imam više od 67", kaže on, i dodaje "mandat prema hrvatskom Ustavu pripada onome tko na konzultacijama dokaže da ima većinu", kaže Milanović. Na pitanje je li danas kontaktirao sa Josipom Friščićem iz HSS-a danas, kaže da nije. Odbacuje nagađanja da je Friščić uvjetovao SDP-u da se makne Ljubu Jurčića, a isto tako kaže da nije istina da je Mesić sudjelovao u toj odluci.

"Odluka je donesena autonomno u SDP-u i ona je posljedica svakodnevnih razgovora", kaže predsjednik SDP-a. Novinari su ga upozorili da je Jurčićev opoziv shvaćen kao obmana od strane SDP-a.

"Kada se govori o prevarama i lažima, treba vidjeti odluke etičkog povjerenstva. Ponavljam, ovo nisu predsjednički nego parlamentarni izbori, i funkcija premijera je važna ali nije presudna", kaže Milanović.

Slažemo se sa HSS-ovim prijedlozima

Što se tiče pitanja koliko je daleko spreman otići kako bi udovoljio HSS-ovim zahtjevima koji su okarakterizirani kao skupi, dok je zahtjev za proglašenjem ZERP-a doživljavan kao moguća prepreka u nastavku pregovora Hrvatske i Europske unije, Milanović kaže da se u potpunosti slaže sa mjerama koje predlaže koalicija koju priželjkuju da će ipak izabrati SDP.

Što se tiče reforme sela, izdvajanja su vrlo slična onima koje je predviđao SDP-ov program, a ZERP je proglašen odlukom Sabora i to na prijedlog HSS-a i SDP-a, a s primjenom kreće 1. siječnja 2008., kaže šef SDP-a. Za "nove okolnosti" koje su nastale vezano za ZERP, su posljedica Sanaderove politike, te sporazuma koji je potpisao Hido Biščević, državni tajnik MVPEI-ja. Kaže da njegova vlada neće gurati glavu u pijesak kao prethodna, nego da će sa Ljubljanom i Rimom intenzivno komunicirati.

Dodao je da se u potpunosti slaže sa zahtjevom manjina za dvostrukim pravom glasa, što je zahtjev manjinskog bloka.

Milanović je još jednom kazao kako neće biti potrebe da se koalira sa HDSSB-om, te da "nisu niti tražene usluge od njih, ni koncesije, niti će ih biti", a odgovor na pitanje je li Branimir Glavaš kriv za ratni zločin dat će pravosuđe, kaže on.

Pregovori o koalicijama sa svim strankama će biti utemeljeni na programu, tvrdi šef SDP-a, no Vlada će "bit stručna, ali politička i sastojat će se od prvaka svih stranka", po uzoru, kaže Milanović, na "najuspješniju Vladu do sada", onu koalicijsku, Ivice Račana.

Sanader o povlačenju Jurčića: Vrludanje, glavinjanje, prevara birača

Riječ je o krajnje nekompetentnoj, neozbiljnoj politici, o vrludanju i glavinjanju, dijagnosticirao je Sanader današnji odlazak Jurčića s mjesta kandidata za premijera.

"Na koncu konca, mislim da je to prevara birača. Išli su s time da su nositelj liste i kandidat za premijera i onda niti tjedan dana nakon izbora promijene odluku. Takva politika ne pruža osjećaj sigurnosti i komfora, nego osjećaj zabrinutosti", zabrinut je Sanader, dodajući "Žao mi je što se ovo događa u socijaldemokraciji". Šef SDP-a je danas rekao kao podržava davanje dvostrukog prava glasa manjinama.

"Ne zanima me što kaže Milanović", kaže na to Sanader, a upitan o vlastitom stajalištu treba li manjinama dati ovakav vid pozitivne diskriminacije, odgovara  "o tome ću kada za to dođe vrijeme".

Imamo više, ali ne mogu vam reć' koliko

Kad već nije dobio mandat, Sanadera su novinari upitali koliko on ima zastupnika na svojoj strani, pošto Milanović kaže da ima više.

"Ma! Ja vam ne mogu reć' koliko imamo, ali budite sigurni da imamo više nego što se zna u javnosti. Nemamo većinu još, da imamo ja bih tražio mandat. Mogu samo reći da su ovi razgovori prošli vrlo dobro u prijateljskom okruženju", kaže šef HDZ-a.

Kaže da je u tom razgovoru izvijestio Mesića o razgovorima, "ne pregovorima", naglašava, sa potencijalnim koalicijskim partnerima, i da je pun optimizma. On i Mesić su se složili i konstatirali da je HDZ relativni pobjednik izbora, izvijestio je, za razliku od razgovora od dana izbora pa na ovamo kada je nekoliko puta izletio s izjavom da ga je Mesić proglasio pobjednikom. 

Sanader daleko opušteniji od Milanovića

Predsjednik HDZ-a elegantno je ušetao u Mesićevu palaču, nešto prije 18 sati. Prije nego se popeo do predsjednika, novinare je upitao "Jesu vam dali nešto za jest' i pit'? Neće trpit' proračun zbog toga", dobacio je Sanader.

Mesićev je osmijeh, zanimljivo, jedino prije konzultacija sa Sanaderom, nije bio tako širok kao kada je primao predstavnike manjina ili druge šefove stranaka.

A.B.
Foto: H.P.

Pročitajte više