I Moldavija dobila status kandidata za EU, Gruzija sve bliže tome

Ilustracija: EPA

ČELNICI država članica EU donijeli su danas u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji.

>> Ukrajina dobila status kandidata za EU: "Ovo je povijesna odluka"

Šef Europskog vijeća: Ovo je ključni korak na putu prema EU

"Europsko vijeće je upravo odlučilo dodijeliti kandidatski status Ukrajini i Moldaviji. Povijesni trenutak, današnji dan označava ključni korak na vašem putu prema EU", poručio je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Michel je također objavio da su čelnici priznali europsku perspektivu Gruzije i spremnost da joj dodijele kandidatski status kada riješi preostale prioritete.

Zelenskij: Ovo je povijesna odluka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je odluku, nazvavši je jedinstvenim i povijesnim trenutkom u bilateralnim odnosima. Dvadesetsedmorica su odluku donijela na redovitom sastanku na vrhu, a ranije danas za tu su odluku glasali i zastupnici Europskog parlamenta.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom 28. veljače, četvrtog dana ruske invazije, nakon čega su to 3. ožujka zatražile i Moldavija i Gruzija. Europska komisija je prošli tjedan objavila mišljenje o ta tri zahtjeva i preporučila Vijeću EU da potvrdi njihovu perspektivu. Ta odluka donosi se i uz suglasnost Europskog parlamenta.

Pročitajte više