I nakon izvanrednog stanja borba protiv organiziranog kriminala

MINISTAR obrane Srbije i Crne Gore i potpredsjednik Demokratske stranke Boris Tadić najavio je danas, na stranačkoj konferenciji, da će izvanredno stanje u Srbiji biti ukinuto početkom idućeg tjedna, te da će i nakon toga borba protiv organiziranog kriminala biti nastavljena i intenzivirana.

"Cilj nam je bio ne samo pohvatati ubojice pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića, već i da se izborimo s organiziranim kriminalom i napravimo civilizacijski pomak i demilitariziramo društvo. Srbija će biti prva zemlja u kojoj će kriminal biti sveden na društveno prihvatljivi nivo", kazao je Tadić. On je dodao da će borba protiv organiziranog kriminala biti proširena i na financijske malverzacije.

Tadić je kazao da su, u okviru akcije legalizacije i predaje nelegalnog oružja koja traje do kraja travnja, građani dosad Vojsci Srbije i Crne Gore predali više od 6.500 komada pješačkog oružja, 468 tromblona, pet tisuća bombi, više od 500 kilograma raznog eksploziva, gotovo 800 tisuća metaka raznih kalibara i čak 16 minobacača. Naglasio je da Srbija i Crna Gora s tolikom količinom nelegalnog naoružanja u posjedu građana ne bi mogla biti primljena niti u jednu europsku i svjetsku organizaciju.

Ministar Tadić najavio je i reformu sustava sigurnosti, koja će trajati između šest i osam godina, te dodao da je prijem Srbije i Crne Gore u Partnerstvo za mir neophodan, jer "ne postoji mogućnost političkih bez vojnih integracija".

Skupština Srbije i Crne Gore je, inače, danas izabrala parlamentarnu Komisiju za kontrolu službi sigurnosti Srbije i Crne Gore, u koju su ušli predstavnici srbijanske vladajuće koalicije DOS i oporbenih stranaka, kao i crnogorske koalicije Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i crnogorske Socijaldemokratske partije, kao i crnogorskih oporbenih stranaka u parlamentu državne zajednice.

Ukidanje izvanrednog stanja, uvedenog nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka, danas je u Skupštini Srbije najavila i vršiteljica dužnosti predsjednika Srbije Nataša Mićić, kao i - prije nekoliko dana - premijer Vlade Srbije Zoran Živković.

Pročitajte više