POTRES U PETRINJI

I noćas se tresla Petrinja: Prvi potres bio je 3.0, drugi 2.5 po Richteru

Foto: Čitatelj Indexa

OŠTEĆENE kuće, najviše krovovi i dimnjaci, ali i brojne pukotine na gospodarskim i stambenim objektima, posljedice su dva snažnija i više manjih potresa koji su u jučer ujutro pogodili Sisak, Petrinju i druga naselja u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na području Petrinje jučer u 6,28 zabilježen je snažan potres jačine 5.0 prema Richteru. Naknadno su u 7,49 i 7,51 zabilježena još dva potresa od 4.7 i 4.1 prema Richteru, s epicentrom 5 km jugoistočno od Petrinje.

Na sreću, potres nije prouzročio ljudske žrtve, ali je zabilježena brojna materijalna šteta.

I noćas je na tom području bilo nekoliko manjih potresa.

"Nije prošla baš najbolje noć, bilo je još nekoliko potresa koja smo osjetili u Petrinji, noćas i jutros", rekao je gradonačelnik Petrinje jutros u emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju.

Jutros oko 7 sati potres snage 2.5 po Richteru zatresao je područje, epicentar je prema EMSC-u bio na dubini od 1 kilometra 21 kilometar od Siska i 43 kilometara od Zagreba. U 1.19 sad po noći stanovnici su osjetili nešto jači potres, 3.0 po Richteru, e epicentrom na dubini od 2 kilometara i 15 kilometara od Siska.

Od jučer ujutro zabilježeno je više od desetak potresa, rekao je seizmolog Kuk.

Indexova ekipa zaputila se jučer u Petrinju kako bi razgovarala s građanima i hitnim službama o situaciji u kojoj su se našli. 

"Grozno, ne bih ovo poželjela nikome"

"Čulo se kao neka grmljavina. Padale su boce, police", rekao je jedan građanin i dodao da je njegova kuća stradala u ratu. "Bila je 5. kategorija, kategorija prije rušenja. Gradio sam ju deset godina", kaže. 

Vatrogasci iz Hrvatske Kostajnice su odmah izašli na teren, a kad su vidjeli da nema većih oštećenja došli su u Petrinju pomoći kolegama. 

"Krenuli smo po dojavi i kad smo vidjeli da kod nas nema većih oštećenja, došli smo pomoći kolegama u Petrinji", rekao je vatrogasac dodavši kako su imali intervencije tijekom cijeloga jutra i da ih više ne broje. 

"Grozno, ne bih ovo poželjela nikome. Šteta nam je u radionici, u kući, zidovi su popucali, a komoda je pomaknuta nasred dnevnog boravka", rekla je jedna građanka. 

Pogledajte i slike iz zraka. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz potres instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: potres

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više