I u krizi brbljamo i surfamo: T-HT ostvario neto dobit od 583 milijuna kuna

TELEKOM gigant  T-Hrvatski telekom (T-HT), u prva tri mjeseca ove godine zabilježio je ukupan rast prihoda od 1,7 posto u odnosu na isti period lani. Konkretno, T-HT je uprihodio 2,06 milijardi kuna.

Neto dobit povećana je za 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno T-HT je u svoju blagajnu pospremio 583 milijuna kuna. Nije loše za jedno od najgorih kriznih razdoblja u Hrvatskoj.

Financijsko izvješće T-HT-a objavljeno je danas na Zagrebačkoj burzi, a u komentaru izvješća se navodi da poslovni rezultati pokazuju nastavak porasta pokretnih komunikacija i internet usluga. Taj porast je neutralizirao nastavak pada prihoda u nepokretnoj telefoniji i od veleprodajnih usluga, stoji u izvješću.

Zanimljivo je kako su se prihodi od nepokretne telefonije smanjili za 9,5 posto odnosno na 649 milijuna kuna, a to ukazuje na sve veći prelazak korisnika na mobilnu telefoniju. Prihod podatkovnih usluga iznosi 48 milijuna kuna, a tumači se povećanim prelaskom korisnika s tradicionalnih na nove usluge.

Mudrinić je oprezan

Prihodi od internet usluga povećani su za 29,3 posto, na 272 milijuna kuna. Zajedno s povećanim prihodom od pokretnih komunikacija, za 6,6 posto - na 990 milijuna kuna - ovi prihodi čine 58 % udjela u prihodima T-HT-a koji je u odnosu na prva tri mjeseca 2008. porastao za pet postotnih poena.

T-HT-ova tvrtka T-Mobile zabilježila je daljnji porast broja korisnika, 13,4 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2008. i 3,4 posto u odnosu na kraj 2008., odnosno na ukupan broj od 2,78 milijuna korisnika.

T-HT je zabilježio i porast u kapitalnim ulaganjima koja su u prvom tromjesečju porasli za 24,8 posto odnosno na 219 milijuna kuna. Predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić istakao je kako unatoč vrlo povoljnom izvješću, buduće poslovno razdoblje treba čekati s oprezom s obzirom na najave o najavljenom ukupnom gospodarskom padu od četiri posto.

R.I.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više