I UNHCR okuplja glazbenike za pomoć Darfuru

NAKON što je britanski veteran humanitarnih akcija glazbenik Bob Geldof tijekom vikenda s vodećim pop zvijezdama snimio novu inačicu hita "Do They Know Its Christmas?" i UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) priprema koncert za pomoć nastradalima u sudanskoj pokrajini Darfur.

Prema priopćenju zagrebačkog ureda UNHCR-a, agencija 8. prosinca u londonskom Royal Albert Hallu priprema gala večer posvećenu američkoj glazbenoj legendi Coleu Porteru.

Njegove će pjesme u vlastitoj obradi izvoditi zvučna imena klasične i pop glazbe Barbara Hendricks, Mick Hucknall, Chrissie Hynde, Jocelyn Brown, Lemar, Andrew Coleman i skupina Franz Ferdinand koja će nastupiti putem video veze iz glavnoga grada Meksika.

Umjetnike okupljene u "Voices for Darfur" (Glasovi za Darfur) pratit će Kraljevski filharmonijski orkestar, a prihod je namijenjen za pomoć darfurskim izbjeglicama u susjednome Čadu, te za žrtve sukoba raseljene unutar područja Darfura.

Stanje u ratom pogođenom zapadnom Sudanu i dalje je nesigurno jer naoružane milicije Janjaweed nastavljaju napade kojima su primorale nekih 1,8 milijuna ljudi da napuste svoje domove.

Dvadeset godina nakon što su Geldof i pjevač Midge Ure iz Ultravoxa stvorili Band Aid, supergrupu od 40 umjetnika i 1984. godine snimili jedan od najvećeg hita svih vremena kojim su prikupili 10 milijuna funti za gladne u Etiopiji, Geldof je ponovno reagirao akcijom za izbjegle u Sudanu.

No, prema izjavi pjevača Urea za britanski list The Sun, cilj akcije nije samo prikupiti novac za sudanske izbjeglice već "i ponovo skrenuti pozornost na Afriku i problem gladnih koji ondje nije nestao".

Tijekom proteklih 20 mjeseci, 200.000 izbjeglica iz Darfura stiglo je u Čad, gdje su smješteni u 11 logora koje vodi UNHCR s partnerima.

U samome Darfuru, ocjenjuje se da je raseljeno oko milijun i 600.000 ljudi.

Pročitajte više