IAEA: LIBIJA DOBRO SURAĐUJE OKO NUKLEARNOG PROGRAMA

Inspektori UNa izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo suradnjom Libije glede svog nuklearnog programa, nakon što je Tripoli objavio da odustaje od planova za izradu atomske bombe.

"Libija je pokazala visoku razinu suradnje i otvorenosti", rekao je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammad ElBaradei u Tripoliju.

On je kazao da se Libija obvezala da će potpisati Dodatni protokol Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) i tako omogućiti iznenadne i nenajavljene inspekcije.

ElBaradei se u ponedjeljak sastao i s libijskim čelnikom Moamerom Gadafijem, koji je tijekom polusatnog sastanka potvrdio spremnost za napuštanje programa razvoja oružja za masovno uništenje, izjavio je glasnogovornik IAEA.

U nedjelju, prvog dana inspekcija, inspektori su posjetili četiri nuklearna postrojenja nedaleko od Tripolija.

El Baradei je isti dan izrazio uvijerenje da Libija "nije bila ni blizu izrade atomskog oružja". Također je poručio da će odluka Libije da omogući uvid u svoj nuklearni program biti nagrađena, te da bi druge zemlje iz libijskog slučaja mogle nešto naučiti.

I druge UN-ove agencije spremaju se uskoro uputiti u Libiju i provjeriti da li je Libija razvila biološko ili kemijsko oružje.

Pročitajte više