IAEA pozdravila suradnju Libije

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) pozdravila je u ponedjeljak suradnju Libije u pogledu njezinih starih nuklearnih programa, ali je rekla da još postoje bitna pitanja na koja želi dobiti odgovor, a među njima i to gdje je Tripoli nabavljao programe te je li njihove kopije proslijedio drugim zemljama.

U izvješću objavljenom u Beču pred Vijećem guvernera - izvršnim tijelom te UN-ove agencije - IAEA navodi da će nastaviti s rutinskim inspekcijama u Libiji.

Libijski čelnik Moamer Gadafi pristao je u proljeće 2003. odustati od programa razvoja oružja masovnog uništenja nakon tajnih pregovora s Washingtonom i Londonom i predao je nuklearnu opremu SAD-u.

Iako "mi otad imamo odličnu suradnju s Libijom", još ima "ključnih pitanja" koja se mora riješiti, rekao je glasnogovornik IAEA-e Mark Gwozdecky.

Posebice je bitno pitanje jesu li napravljene kopije tih osjetljivih materijala koje je Libija kupila od Pakistanaca na crnom tržištu kao i tko su bili strani izvori i posrednici, izjavio je Gwozdecky.

(Hina) xkga ydgk

Pročitajte više