IAEA primila pismo Irana o suspenziji obogaćivanja urana

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) primila je u nedjelju službeno pismo Irana koje potvrđuje da je Teheran pristao suspendirati obogaćivanje urana, doznaje se iz diplomatskih izvora u Beču.

Kako prenosi France presse, iranski diplomati i IAEA-a potvrdili su predaju pisma, koja se održala u nedjelju navečer u sjedištu agencije u Beču.

Ujedinjeni narodi također su potvrdili da su primili pismo od Irana, rekao je za Reuters jedan diplomat blizak UN-u.

Glavni iranski pregovarač Hassan Rohani rekao je da će suspenzija biti na snazi sve dok budu trajali pregovori s Europskom unijom o konačnom rješenju iranskog nuklearnog pitanja, prenosi Reuters.

Diplomat EU-a blizak pregovorima rekao je da je Iran pristao na sve zahtjeve predviđene sporazumom koji su dvije strane usuglasile prošlog vikenda u Parizu.

Prema Rohanijevim riječima, koje prenosi France presse, Iran je pristao na suspenziju "gotovo svih aktivnosti" vezanih uz obogaćivanje urana. "Pristali smo suspendirati gotovo sve aktivnosti vezane uz obogaćivanje" urana, rekao je Rohani nakon razgovora s veleposlanicima Njemačke, Velike Britanije i Francuske u Teheranu.

"Ovo što smo prihvatili gotovo odgovara onome što je traženo u rezoluciji" koju je u rujnu usvojila IAEA, dodao je.

"Suspenzija vrijedi za vrijeme pregovora" imajući u vidu dugoročni sporazum o suradnji koji su Europljani ponudili u zamjenu za suspenziju, pojasnio je Hossein Moussavian, Rohanijev bliski suradnik, ne precizirajući ipak koliko će suspenzija potrajati. "Pregovori će početi 15. prosinca", rekao je.

Prema njegovim riječima, Iran je pristao ne samo suspendirati obogaćivanje urana, nego i operacije koje mu prethode, kao što su prerada urana i proizvodnja dijelova za centrifuge, aparata koji se koriste za obogaćivanje urana.

Pročitajte više