ICRC podupire američku istragu oko Sadamovih slika

MEĐUNARODNI odbor Crvenog križa (ICRC) u petak je dao potporu američkoj istrazi o tome kako su fotografije Sadama Huseina u donjem rublju dospjele u britanski The Sun i američki The New York Post.

Glasnogovornica ICRC-a Antonella Notari nije, međutim, htjela reći predstavljaju li te fotografije kršenje međunarodnih zakona obuhvaćenih Trećom ženevskom konvencijom.

"Mislimo da su Amerikanci poduzeli primjerene mjere. To je upravo ono što se u takvim slučajevima mora učiniti", kazala je Notari.

Američka vojska najavila je u petak istragu kako bi utvrdila tko je odgovoran za fotografiju svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina u donjem rublju. "Zasad ne znamo tko je snimio tu fotografiju", kaže se u priopćenju američke vojske.

ICRC redovito posjećuje Sadama i druge zatvorenike u Iraku.

Ženevska konvencija iz 1949. godine donesena je kako bi se štitilo dostojanstvo ljudi za vrijeme oružanih sukoba. Treća konvencija se odnosi na prava ratnih zarobljenika.

Sadam Husein (68), kojega su u Iraku uhitili američki vojnici 2003. godine, u zatvoru čeka da mu se sudi za zločine protiv čovječnosti, no datum početka procesa još nije utvrđen.

(Hina) xvk ymaš

Pročitajte više