ICTR: Bivši zapovjednik vojske Ruande negira učešće u genocidu

Bivši zapovjednik vojske Ruande Theonoeste Bagosora, optužen kao jedan od najodgovornijih za genocid nad Tutsijima 1994., u ponedjeljak je na Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu (ICTR) negirao umiješanost u taj najteži ratni zločin druge polovice XX. stoljeća.

Branitelji pukovnika Bagosore i suoptuženih časnika Anatole Nsenuimiya i Aloysa Ntabakuzea, kazali su na početku dokaznog postupka obrane da njih trojica nisu sudjelovali u pokoljima.

"Kao što se očekivalo, rekli su da njihovi branjenici nisu umiješani u genocid", kazao je Bocar Sy glasnogovornik suda za Ruandu (ICTR) smještenog u Arushi, u Tanzaniji.

Bagosuru i ostale tereti se da su naredili pripadnicima Hutu milicija pokolj više od 800 tisuća Tutsija i umjerenih Hutua tijekom 100 dana krvoprolića u proljeće 1994.

Kao povod poslužila je smrt predsjednika Juvenala Habyarimane (Hutu), u zrakoplovu srušenom 6. travnja 1994.

Kanadski general Romeo Dallaire, koji je 1994. zapovjedao mirovnim snagama UN-a u Ruandi, u siječnju 2004. je svjedočio na sudu da je Bagosura bio "središnja osoba" genocida.

Ispričao je kako mu je optuženi u vrijeme pokolja prijetio pištoljem u hotelu u Kigaliju, na što je Bagosura uzvratio tvrdnjom kako je Dallaire blokirao plan da ljudi izbjegnu pokolj.

Tužitelji su istaknuli kako se Bagosura protivio ustupcima koje je njegova vlada dala Tutsi pobunjenicima na mirovnim pregovorima 1993., te da se zakleo da će "pripremiti apokalipsu".

Preuzeo je kontrolu u zemlji odmah nakon pogibije predsjednika Habyarimane, a pokolji su počeli nekoliko sati kasnije.

Suđenje pukovniku Bagosuri i suoptuženima bilo je u prekidu od listopada 2004., kada je UN-ov sud raskinuo ugovor s četvrtim braniteljem optuženih pod sumnjom da je prevario sud za 300.000 dolara.

ICTR se nalazi pod pritiskom da poveća svoju djelotovornost u suđenju odgovornima za genocid, a njegov najoštriji kritičar je vlada Ruande. Od početka rada suda 1995. osuđen je 21 optuženi a tri su oslobođena. U tijeku su suđenja još 26-orici, a 16 optuženih čeka početak procesa, dok je u bijegu još devet optuženika.

(Hina) xdh ysd

Pročitajte više